Un alt efect al secetei: ogoarele, tari ca asfaltul. Plugurile tractoarelor se rup in solul uscat

Taranii Romaniei nu vor uita usor seceta lui 2012. Arsita care le-a parjolit gradinile atrage o alta nenorocire. Pentru ca nu a plouat, ogoarele sunt tari ca asfaltul, iar oamenilor le este practic imposibil sa isi faca brazdele pentru culturile de toamna.  Plugurile tractoarelor se rup in solul uscat, pe care doar cu pickamerul il mai poti sfarama. In aceste conditii si recolta de anul viitor sta sub semnul intrebarii.

 

Prin Moldova si Baragan nu a mai plouat de cateva luni bune, iar pamantul a crapat de sete. Campurile toate sunt un imens desert.

La Buzau, agricultorii s-au ambitionat si au intrat cu utilajele pe ogor, insa masinariile nu au puterea sa sfarame bolovanii uriasi.

In solul ca betonul, plugurile se rup zilnic, iar tractoarele sunt la reparat.

Pentru ca treaba merge mai greu ca in mod normal, costurile de campanie vor creste cu 20-30 la suta. Ceea ce inseamna ca la anul se vor regasi in pretul produselor de pe tarabe.

Nu doar aratul ii innebuneste pe agricultori. Uscaciunea a ajuns la un metru in sol si daca nu va ploua, semintele care vor fi plantate nu au cum sa rasara. Lama abia daca ajunge la 10-15 centimetri adancime cand, de fapt, pentru o aratura buna e nevoie macar de douazeci.

Inginerii agronomi se tem ca din cauza secetei nu vor putea semana nici grau si nici alte culturi de paioase care ar fi trebuit acoperite cu pamant saptamanile viitoare.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult