Ultimii bani UE pentru pensiuni şi ferme

12

De astăzi puteţi depune dosare pentru a accesa ultimele fonduri europene destinate modernizării în agricultură şi turismului rural.
Ultima sesiune de depunere a solicitărilor de finanţări din cadrul tronsonului bugetar comunitar 2007-2013 pentru două dintre măsurile destinate dezvoltării rurale începe astăzi. Este vorba despre Măsura 313 „Încurajarea activităţilor turistice”, care mai dispune de 186,5 milioane de euro, şi despre Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, care mai are un rest de 220,5 milioane de euro.

200.000 de euro pentru încurajarea turismului
Solicitanţii interesaţi să investească în construcţia pensiunilor şi în dezvoltarea activităţilor agroturistice ar putea primi cel mult 200.000 de euro pe proiect. Perioada de depunere este 17 aprilie – 16 mai. În cazul pensiunilor agroturistice, procentul public nerambursabil este de 85% din totalul cheltuielilor eligibile, plafonul maxim al finanţării unui proiect fiind de 100.000 de euro. În schimb, activităţile recreaţionale au o limită maximă de finanţare de 200.000 de euro, în condiţiile unui procent public nerambursabil de 85% din totalul cheltuielilor.
În ceea ce priveşte cheltuielile de promovare aferente dezvoltării şi marketingului serviciilor turistice rurale, costurile eligibile trebuie să se încadreze în limita a 10.000 de euro, iar în vederea creării de site-uri web –  în limita a 5.500 euro. În cazul investiţiilor de interes public negeneratoare de profit, intensitatea sprijinului public nerambursabil poate fi de până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Depunerea proiectelor pentru Măsura 121 se va face la sediile Oficiilor Judeţene pentru Dezvoltare Rurală (OJPDRP), în intervalul orar 9.00-14.00.

40% nerambursabil pentru modernizări
În perioada 17 aprilie – 31 mai 2012 se desfăşoară ultima sesiune de finanţări pentru modernizarea fermelor. Fondurile disponibile sunt direcţionate astfel: Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă” îi revin 10 milioane de euro, apoi 50 de milioane de euro sunt alocate pentru standarde din sectorul de creştere a animalelor, 64,2 milioane de euro sunt pentru sectorul vegetal (40%) şi 96,3 milioane de euro pentru sectorul animal (60%). Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul Măsurii 121 este de 1,6 milioane de euro.
Potrivit Ghidului Solicitantului, procentul maxim eligibil poate fi de 40% şi poate creşte la 50% în cazul beneficiarilor cu vârsta sub 40 de ani şi al agricultorilor din zonele montane cu handicap natural. Depunerea proiectelor pentru Măsura 121 se va face la sediile OJPDRP, în intervalul orar 9.00-14.00.

Pensiunea trebuie să fie casa ta!
În cazul pensiunilor agroturistice (construcţie nouă), solicitantul trebuie să aibă domiciliul, în momentul cererii sprijinului financiar, în locul unde realizează investiţia respectivă. La momentul finalizării investiţiei, beneficiarul trebuie să domicilieze permanent în acel loc în care s-a înfiinţat pensiunea agroturistică, fie în aceeaşi clădire, fie într-o clădire independentă.

Citește și

Cmentariile sunt închise