Ultima săptămână în care poate fi vândut pe piață laptele neconform

vacilapte

Fermierii mici care nu respectă normele europene nu mai pot să îl vândă. Au în acest caz două soluții: fie transformă laptele în specialități de brânză precum cașcavalul afumat, fie se dotează cu instalațiile speciale cerute de legislație ca să îl vândă totuși. Instalațiile sunt destul de scumpe: costă 5000 de euro.

Deocamdată, micii fermieri mai vând lapte în piețe – o parte la dozatoare, o parte către procesatori. Costurile de producție sunt mari, prețul laptelui e însă scăzut.Micii fermieri care nu vor mai putea vinde lapte care nu respectă normele europene îl pot transforma în brânzeturi cu perioadă mai lungă de maturare. Ion Poponeci, de exemplu, are o fermă cu 15 vaci în Brașov și vinde cașcaval afumat produs după o rețetă știută de familia sa. El se face din zece litri de lapte, se pune în forme speciale și este tratat la temperaturi înalte, fiind opărit cu apă. Perioada de maturare este cuprinsă între 15 și 90 de zile.

În medie, românii consumă aproape două milioane de litri de lapte zilnic, din care aproape o treime vine din import. Procentul va crește și mai mult după ce micii fermieri – peste 15.000 la această oră – nu vor mai putea vinde laptele produs. În aceste condiții, efectele imediate ar fi scumpirea laptelui – pentru că vom cumpăra mai mult din import – și falimentul unora dintre micii producători.

Autoritățile au o soluție pentru a-i ajuta pe fermieri: tancurile de răcire pentru lapte. Pun însă o condiție – asocierea mai multor crescători. Suma maximă pe care o pot obține pentru a cumpăra o asemenea instalație este de 5000 de euro. Guvernul va aloca anul următor pentru acest program peste 15,5 milioane de euro. (Sursa: amosnews.ro)