15 mai 2021 - 20:25

ULTIMA ORA! Valorile despagubirilor pentru seceta! Informatii EXCLUSIVE de la MADR

Informații EXCLUSIVE! Valorile despăgubirilor pentru secetă, făcute publice de secretarul de stat George Scarlat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV!

”Și mâine, 1 mai, am rugat comisiile să meargă pe teren, pentru că timpul este foarte scurt, presează fermierul, și am rugat să se meargă la constatări pe teren. Vreau să vă spun că valorile la hectar vor fi calculate după următoarele devize:

  • grâu – 3327 lei;
  • orz – 3280 lei;
  • orzoaică – 3463 lei;
  • rapiță – 3815 lei.

Le-am discutat inclusiv cu forme asociative, cu fermieri, și sunt oarecum la limita superioară, cred că sunt acoperitoare.

Aceste devize stau la baza calculului evaluării pagubei și nu a despăgubirilor către fermier. Să ne înțelegem. În urma proceselor verbale vor rezulta hectare de teren calamitate 100% și ca să fiu mai exact vă dau un exemplu: dacă într-o parcelă avem 100 hectare de grâu, în altă parcelă încă 100 de hectare; una este afectată 50%, cealaltă 100%; vom avea un total de 150 de hectare afectate. Aplicăm procentul pe hectar astfel încât să determinăm un număr de hectare calamitate 100% pentru a putea aplica acest deviz în totalitate”, a precizat secretarul de stat MADR George Scarlat, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Secretaru de stat a mai precizat că, în cazul lucernei, nu este stabilit un deviz, însă Ministerul se va ocupa și de acest sector în zilele umrmătoare: ”Încă nu avem un deviz pentru lucernă. O să discutăm zilele următoare și vom stabili toate detaliile și pentru lucernă, pentru că îi interesează pe cei din sectorul zootehnic.”