ULTIMĂ ORĂ! Directorul Adrian Pintea anunță modificări la subvențiile APIA

O modificare importantă la procedura prin care fermierii solicită subvențiile APIA va fi implementată de anul viitor. Directorul general al instituției, Adrian Pintea, a anunțat că începând din 2022, fermierii vor avea posibilitatea să își semneze cererile de plată cu semnătură electronică.

Într-un interviu acordat realizatorului Cătălin Lența în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, directorul APIA a subliniat că beneficiarii vor putea să opteze pentru semnătura electronică începând de anul viitor, nemaifiind nevoiți să se deplaseze la centrele APIA.

”În anul 2020 a trebuit să întrerupem primirea cererilor, pentru că a venit pandemia, nu mai puteau fi acele înghesuieli la ușă. Am întrerupt undeva la vreo 2-3 săptămâni și ne-am gândit că trebuie să găsim o procedură. Aici au fost foarte receptive și autoritățile locale, împreună cu prefecturile, consiliile județene, am pus toți umărul și am făcut cumva o procedură internă în 2020, împreună cu Ministerul. Pentru toți acei fermieri pe care APIA îi are în baza de date, s-au transmis calupuri la primării, iar primăriile au transmis aceste adeverințe către APIA. Totul a decurs foarte bine, doar ici-colo au fost mici sincope.

În 2021, deja am implementat acest lucru și în Ordonanța de Urgență și în Ordinul de Ministru, astfel încât s-a legiferat că se pot primi aceste cereri și online și a mers foarte bine, pentru că nici fermierul nu mai trebuie să se plimbe de 100 de ori la APIA, totul se poate rezolva telefonic; cumva și salariații APIA au lucrat mult mai liniștiți.

Singura problemă a fost, atât în 2020, cât și în 2021, că toate cererile trebuie să fie semnate până la data de 1 octombrie. Semnătura certifică angajamentul tău, iar nicio cerere de sprijin nu poate intra la plată dacă nu este semnată. Au venit unii fermieri și ne-au spus că au semnături electronice. Anul acesta ne asumăm că nu am reușit să implementăm această chestiune cu semnătura electronică. (…) Prin normele impuse de către Ministerul Finanțelor și ANAF, pe o cerere nu pot să fie și semnături electronice, și olografe; trebuie să fie toate la fel. Nu puteam implementa astăzi, pentru că nu toți funcționarii APIA au semnături electronice.

Am făcut un protocol cu STS, care au luat calupuri de funcționari și se pregătesc să facă aceste semnături electronice, astfel încât noi toți să avem semnături electronice. Astfel, începând cu anul 2022, se va implementa și semnătura electronică pentru fermieri. Să nu fiu înțeles greșit, să nu se înțeleagă că cel care nu are semnătură electronică nu va beneficia de subvenții. Fermierul care are are semnătură electronică va semna așa, iar cel care nu are va semna olograf, cum a fost și până acum. Ambele proceduri vor fi și le vom stipula și în manualele noastre interne de procedură”, a explicat Adrian Pintea în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole