UE SI JAPONIA AU FINALIZAT ACORDUL PENTRU PARTENERIAT ECONOMIC

Comisarul pentru comerț Cecilia Malmström și ministrul japonez de externe, Taro Kono, au anunțat astăzi încheierea cu succes a discuțiilor finale privind Acordul de parteneriat economic UE-Japonia (APE).

Bazându-se pe acordul politic, în principiu, atins în timpul summitului UE-Japonia din 6 iulie 2017, negociatorii ambelor părți au legat ultimele detalii pentru a termina textul legal. Acest proces este finalizat.

Modalitatea spre rezultatul de astăzi a fost pavat de angajamentul personal puternic al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și al primului ministru al Japoniei, Shinzo Abe, pe tot parcursul procesului, în special în 2017, cu ocazia întâlnirilor care au avut loc la Bruxelles, în martie și în marja summitului G7 din Taormina, în mai.

Încheierea acestor negocieri este o piatră de hotar importantă pentru a pune în aplicare cel mai mare acord comercial bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană. Acordul de parteneriat economic va deschide oportunități uriașe de piață pentru ambele părți, va consolida cooperarea dintre Europa și Japonia într-o serie de domenii, va reafirma angajamentul comun față de dezvoltarea durabilă și va include pentru prima dată un angajament specific față de acordul privind clima de la Paris.

După ce a confirmat încheierea acestui proces într-un apel telefonic cu premierul Abe, președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Acesta este cel mai bine UE, oferind atât forma, cât și substanța. UE și Japonia trimit un mesaj puternic în apărarea comerțului deschis, echitabil și bazat pe reguli.Acest acord consacră valori și principii comune și aduce beneficii tangibile ambelor părți, protejând în același timp sensibilitățile celuilalt.În conformitate cu angajamentul făcut în iulie, am finalizat discuțiile înainte de sfârșitul anului anul viitor, vom face necesar ca acest acord să fie înaintat Parlamentului European și statelor membre ale UE, astfel încât companiile și cetățenii noștri să poată începe să-și exploreze întregul potențial înainte de sfârșitul mandatului Comisiei mele „.

„La momentul potrivit – ne îndeplinim promisiunea de a finaliza acest acord câștig-câștig în cursul acestui an”, a declarat comisarul pentru comerț Cecilia Malmström. „UE și Japonia împărtășesc o viziune comună pentru o economie mondială deschisă și bazată pe reguli, care să garanteze cele mai înalte standarde. Astăzi trimitem un mesaj către alte țări cu privire la importanța comerțului liber și echitabil și pentru formarea globalizării. potențialul acestei înțelegeri este enorm și mă bucur că UE și Japonia rămân în plină desfășurare pentru a semna anul viitor. Astfel, firmele, lucrătorii și consumatorii din UE vor putea să beneficieze de avantajele cât mai curând posibil „.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Acest acord reprezintă cea mai semnificativă și mai cuprinzătoare înțelegere încheiată vreodată de UE în domeniul comerțului cu produse agroalimentare și va oferi oportunități de creștere imensă pentru exportatorii noștri agroalimentari într- și a pieței sofisticate.Am reușit să dezvoltăm un model de acord de liber schimb care să se potrivească profilului nostru de export, oferind în același timp un acord reciproc avantajos cu partenerul nostru.Aceasta arată UE ca lider mondial și stabilizator standard în modelarea comerțului internațional și a regulilor sale – un exemplu concret al UE de valorificare a globalizării în beneficiul cetățenilor noștri. Exporturile agroalimentare ale UE creează locuri de muncă de înaltă calitate, majoritatea în zonele rurale „.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole