UE confirmă progrese pozitive pentru agricultură în 2021

Cu progrese semnificative realizate în campania de vaccinare COVID-19 în întreaga UE, serviciile alimentare se redeschid și restricțiile de călătorie sunt ridicate progresiv. Acest lucru ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra turismului în această vară și, în general, asupra consumului de alimente din UE. Cu toate acestea, incertitudinile rămân datorate variantei Delta a virusului Covid-19 și capacității de a-l controla.

Ediția din vara anului 2021 a raportului de perspectivă pe termen scurt, publicată la 6 iulie 2021 de Comisia Europeană, prezintă o prezentare detaliată a ultimelor tendințe și a perspectivelor viitoare pentru fiecare sector agroalimentar.

Culturi arabile
Prețurile pentru principalele culturi arabile au fost supuse unor variații notabile în primăvară, determinate de o cerere ridicată din China și SUA și de incertitudinile legate de vreme în ceea ce privește nivelurile globale de producție.

În 2021/22, se preconizează că producția de cereale din UE va ajunge la 288,7 milioane de tone, o creștere de 3% față de anul trecut, grație creșterii grâului moale și dur și a porumbului. În mod similar, producția de semințe oleaginoase și proteine ​​din UE ar putea crește la 30,1 milioane de tone (în creștere cu 9,5% față de anul trecut) și respectiv 4,6 milioane de tone (o creștere de 6,7%). Se prevede o creștere a consumului de cereale și uleiuri din UE pentru furaje, precum și consumul de uleiuri vegetale în scopuri alimentare și industriale.

În ceea ce privește sfecla de zahăr, se preconizează că producția UE va ajunge la aproximativ 110 milioane de tone în 2021/22, o creștere comparativ cu cele 99 de milioane de tone din anul de comercializare precedent.

Culturi specializate

Producția de ulei de măsline din UE a crescut la 2,1 milioane de tone în 2020/21, o creștere de 7% față de 2019/20. Odată cu exporturile în creștere preconizate (în creștere cu 7%) și recuperarea cererii UE, stocurile de ulei de măsline ar putea scădea sub 400.000 de tone. Aceste evoluții au dus la o creștere a prețurilor, prețurile UE pentru uleiul de măsline extra virgin la niveluri peste medie în Spania, Italia și Grecia.

Producția de vin din UE este peste medie în 2020/21, la 157 milioane de hectolitri. Cu toate acestea, se așteaptă ca stocurile să rămână stabile, cu o parte o recuperare a consumului de vin din UE, după un consum record scăzut în 2019/20 și, pe de altă parte, o utilizare crescută a producției vinificate datorită distilării de criză și exporturilor în creștere (cu 4% în 2020/21).

În ceea ce privește roșiile, se preconizează că producția UE va crește cu 5% în 2021. Această creștere este determinată în principal de producția de roșii pentru prelucrare, care ar trebui să crească cu 9%. Cererea puternică, combinată cu stocurile mici, a dus la o creștere a producției în principalele țări producătoare: Italia (+ 5%), Spania (+ 17%) și Portugalia (+ 11%).

Producția de piersici și nectarine din UE este la un nivel record pentru al doilea an consecutiv din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În 2021, se așteaptă ca producția totală a UE să fie de 2,8 milioane de tone, o scădere de 20% față de 2020.

Lapte și produse lactate

După o primăvară rece, colectarea laptelui din UE ar trebui să-și revină și să aibă ca rezultat o creștere anuală de 0,8% în 2021 și să ajungă la peste 146 de milioane de tone. Recuperarea este așteptată în lunile următoare, datorită precipitațiilor din mai, care ar trebui să susțină calitatea și disponibilitatea ierbii.

Se așteaptă ca producția de brânză și unt din UE să crească ușor în 2021, respectiv cu 0,8% (mai mult de 86.000 de tone) și 1% (aproximativ 23.000 de tone). Redeschiderea serviciilor alimentare în UE ar trebui să sprijine consumul de brânză și unt. Împreună cu o cantitate semnificativă de oameni care lucrează de acasă și, prin urmare, gătitul acasă, care ar trebui să sprijine în continuare vânzările cu amănuntul, consumul de brânză și unt din UE ar putea crește cu 1% în 2021.

Se așteaptă ca producția UE de produse lactate proaspete să rămână stabilă. Acest lucru este determinat în special de producția stabilă de lapte de consum pentru care, împreună cu smântâna, exporturile UE continuă să crească, datorită cererii chineze bune.

Carne

Producția de carne de vită din UE se așteaptă să scadă cu 1,3% sau 92.000 de tone în 2021, din cauza cererii mai mici din partea serviciilor alimentare. Cu toate acestea, exporturile către piețe de mare valoare, cum ar fi Canada și Japonia, ar trebui să continue să crească datorită acordurilor comerciale recente.

În ceea ce privește carnea de porc, producția UE ar trebui să continue să crească în 2021, o creștere de 1,7% sau 394.000 de tone față de 2020. Chiar dacă exporturile către Marea Britanie au scăzut, exporturile totale de carne de porc din UE ar trebui să crească cu 5% în 2021. Prețurile ridicate ar trebui să compenseze creșterea prețurilor la furaje.

În ceea ce privește păsările de curte, gripa aviară lovind marii producători din UE și prețuri ridicate ale furajelor, se așteaptă ca producția UE să scadă cu 0,9% sau cu 121 000 de tone în 2021. Se așteaptă ca consumul UE să crească odată cu redeschiderea serviciilor alimentare. Cu toate acestea, stocurile înghețate ar trebui să satisfacă parțial această cerere suplimentară, ducând la un consum aparent stabil.

Producția de carne de oaie și capră din UE ar trebui să rămână stabilă în 2021, cu o creștere de 0,1% sau 688 tone, în ciuda prețurilor relativ ridicate. În ceea ce privește cererea, redeschiderea serviciilor alimentare ar trebui să aibă un impact pozitiv pentru a doua jumătate a anului 2021.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole