28 octombrie 2021 - 08:30

UDMR: Prin programul Primul Utilaj Agricol cooperativele pot accesa până la 200.000 de euro

tractor.bunPrintr-un comunicat de presă remis de Uniunea Democratică a Maghiarilor din România, senatorul Tanczos Barna a făcut  o serie de sesizări vizavi de propunerea de reluare şi extindere a programului guvernamental „Primul tractor”.

‘Reintroducerea programului Primul Tractor și extinderea sa către achiziționarea altor utilaje agricole pare a fi o inițiativă bună, însă trebuie avute în vedere câteva aspecte, rezultate ale experiențelor din trecut, pentru a ușura cu adevărat munca agricultorilor’, a afirmat Tanczos Barna, liderul grupului UDMR din Senat.

Senatorul este de părere că nu asociațiile ar trebui sprijinite, ci acele sisteme cooperatiste care plasează parteneriatele dintre fermieri în sfera economică.

Programul Primul Utilaj Agricol va oferi sprijin agricultorilor care, pe viitor, intenționează să achiziționeze primul lor utilaj agricol de mare capacitate.

„Programul Rabla pentru tractoare a eșuat tocmai pentru că nu s-a ținut cont de specificul activității agricole”, a subliniat senatorul. El a adăugat că, cu toate acestea, formațiunea sa va sprijini această inițiativă, urmând ca în cursul acestei săptămâni să comunice ministerelor implicate — cel al Agriculturii și al Finanțelor Publice — observațiile și sugestiile cu privire la derularea programului, tocmai pentru a evita greșelile administrației de stat din anii precedenți.

„Trebuie să fim atenți, totodată, și la cuantumul, valoarea subvențiilor: Ministerul Finanțelor inițiază un program nu dintr-un fond de dezvoltare rurală finanțat de UE, ci extinde un program de dezvoltare rurală”, a arătat Tanczos, precizând că, după lansarea programului, asociațiile sau cooperativele pot accesa suma de cel mult 200.000 de euro, în funcție de grupul țintă al Programului.

„Dintr-o astfel de sumă pot fi achiziționate mașini de mare capacitate, foarte eficiente, precum combine agricole sau chiar utilaje pentru însilozarea furajelor. Costul acestora se ridică la aproximativ 200.000 de euro, dar poate va fi necesară și o anumită sumă pentru contribuție proprie, ceea ce ar motiva asociațiile, cooperativele, să abordeze cu seriozitate noul program”, a explicat senatorul Uniunii.