20 mai 2022 - 06:21

Ucraina are încă depozitele pline. Ce se va întâmpla pe piața cerealelor?

Ucraina ce va confrunta cu o severă lipsă de spaţii de depozitare a cerealelor în sezonul agricol 2022/2023, în condițiile scăderii drastice a exporturilor ca urmare a invaziei ruseşti, susţin analiştii de la firma de consultanţă APK-Inform, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au fost practic blocate de la debutul invaziei ruseşti, la finele lunii februarie, țara vecină reușind să redirecţioneze doar o mica parte din livrările sale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Astfel, potrivit analizei publicate marți de APK-Inform, exporturile de produse agricole ale Ucrainei ar putea ajunge la abia 45,5 milioane de tone, din recolta record de 86 de milioane de tone înregistrată în 2021, ceea ce ar însemna ca la finele sezonului agricol actual stocurile de cereale şi oleaginoase ale ţării să urce la un nivel record de 21,3 milioane de tone.

„Este vorba de un nivel de 4,2 ori mai mare decât la finele sezonului precedent şi asta nu va permite eliberarea unei părţi semnificative din capacităţile de stocare pentru noua recoltă”, au adăugat analiştii APK-Inform.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale şi oleaginoase, însă în ultimele luni exporturile sale au scăzut semnificativ. Potrivit unui anunț făcut săptămâna trecută de Ministerul Agriculturii de la Kiev, ţara vecină a exportat 763.000 de tone de cereale în primele 29 de zile ale lunii aprilie, faţă de 2,8 milioane de tone în luna aprilie a anului trecut.

Estimările firmei de consultanţă APK-Inform arată că în 2022 Ucraina ar putea recolta 55,9 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, ceea ce ar conduce la un deficit de spaţii de depozitare pentru 16,3 milioane de tone.

Din datele oficiale ale Institutului naţional de statistică din Ucraina, ţara vecină are o capacitate totală de depozitare de 75 de milioane de tone, dintre care 44,5 milioane de tone sunt deţinute de producătorii agricoli.

O parte din aceste capacităţi de stocare sunt amplasate în zonele de conflict, astfel că spațiile de depozitare disponibile ale Ucrainei s-ar reduce la aproximativ 61 de milioane de tone, susțin analiștii APK-Inform. Asta înseamnă că 35% din capacităţile de depozitare sunt deja ocupate cu recolta din 2021.

„În acelaşi timp, ritmul campaniei de însămânţare şi condiţiile meteo contribuie la îmbunătăţirea estimărilor privind producţia de cereale şi oleaginoase a Ucrainei, ceea ce ar complica şi mai mult situaţia fără o vânzare adecvată a rezervelor actuale”, se arată în analiza APK-Inform.

Deși s-au făcut eforturi pentru crearea unui culoar spre Portul Constanța pentru cerealele ucrainene, volumul de exporturi de produse agricole ale țării vecine va fi departe de a ajunge la un nivel satisfăcător. Săptămâna trecută, preşedintele operatorului portuar Comvex, Viorel Panait, a anunţat că încărcarea unei nave cu peste 71.000 de tone de porumb ucrainean a fost finalizată joi în portul Constanţa de la Marea Neagră, aceasta fiind prima navă care părăseşte portul românesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În aceste condiții, rămâne de văzut cum va evolua piața internațională a cerealelor și, mai ales, care va fi efectul în ceea ce îi privește pe producătorii români.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.