TVA mic la alimente, respins a treia oară de FMI

Negocierile Fondului Monetar Internaţional cu autorităţile au început. “Pe surse” au apărut deja câteva informaţii privind neînţelegerile dintre cele două părţi.

Un loc special în discuţiile de zilele trecute ale premierului Victor Ponta cu Fondul se pare că l-a deţinut cota redusă de TVA la alimente. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, propunea ca sectorul panificaţiei să beneficieze de o cotă de numai 9%, în loc de 24%, în prezent, şi asta numai în cadrul unui “proiect pilot”, derulat în a doua jumătate a anului.

Or, potrivit informaţiilor din presă, FMI ar fi respins propunerea. De altfel, în istoria negocierilor dintre PSD şi FMI, este a treia oară când Fondul se pronunţă împotriva acesteia.

 

Primul refuz a venit în anul 2004, când Guvernul Adrian Năstase a încercat implementarea măsurii. Ulterior tema a fost pusă pe tapet în vară, dar replica FMI a venit prompt: “cotele diferite de TVA nu sunt de dorit pentru că sunt greu de administrat şi nici nu dus la reducerea evaziunii”. Al treilea refuz a venit zilele acestea.

“Nu ne lasă FMI”

De ce lansează USL tema TVA-ului redus, în preajma vizitelor FMI? De-a lungul relaţiei cu FMI, toate guvernele, fără excepţie, au folosit Fondul drept pretext pentru neimplementarea unor măsuri populiste. Scuza ar putea fi folosită de USL şi pentru alte măsuri. 2013 este, de departe, cel mai greu an pentru actualul guvern, fiind vârf de plată.

Cu toate astea, în 2012, în plină campanie electorală, USL a promis creşterea substanţială a cheltuielilor sociale. Acum, Guvernul ar putea fi forţat să renunţe la o parte din acestea. O altă măsură pusă sub semnul întrebării în discuţiile cu FMI se pare că este creşterea salariului minim. Nici majorarea cu 4% a pensiilor nu mai pare la fel de sigură.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/tva-mic-la-alimente-respins-a-treia-oara-de-fmi-1019830.html
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult