TVA la carne, analizată, din nou, la Jurnalul de Agricultură

6

tva_carneScăderea taxei pe valoare adăugată la carne revine în actualitate, la Jurnalul de Agricultură. Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează astăzi, de la ora 17:00, o sedință de lucru comună cu organizațiile profesionale din agricultură și industria alimentară privind modificarea Codului Fiscal. Reducerea TVA-ului la 5% pentru carne și produse din carne este prioritară pe lista propunerilor venite din partea reprezentanților fermierilor și a celor din industria alimentară.

Federația națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România și Romalimenta și-au anunțat deja prezența la masa negocierilor. Primele concluzii de la sediul Ministerul Finanțelor Publice, locul în care se vor ține discuțiile, se trag la JURNALUL DE AGRICULTURA din această seară de la AGRO TV, începând cu ora 20:00. Președintele LAPAR, Laurențiu Baciu și Sorin Minea, președinte Romalimenta, vor anunța, în direct din platoul singurului jurnal TV cu și despre fermieri, realizat de RAREȘ HĂBEANU, deciziile luate în urma acestei intalniri.

Despre cota redusă de TVA la carne și produse obținute din carne s-a vorbit încă din primavara anului trecut. Din estimările de atunci ale reprezentantului Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților – Liviu Harbuz, măsura ar fi putut fi aplicată din august 2014. Însă doar cu acordul Fondul Monetar Internațional, fapt ce nu s-a întâmplat.

Cu toate că cifrele au anunțat în toamna anului trecut succesul reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%, mai exact o evaziunea fiscală în sector cu circa 300 de milioane de lei mai mica și o producţia de pâine cu 20% mai mare față de perioada de dinainte, măsura similară promisă de guvernanți pentru carne s-a lăsat așteptată. Ulterior, tot mai multe voci au anunțat o reducere de TVA la legume şi fructe, chiar şi la produsele bio.

Asociația Română a Cărnii a demarat o campanie amplă în ultimele lui ale lui 2014  prin care să arate care este influenţa proiectului de reducere a TVA-ului și pe segmentul de carne. În același timp, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară a pichetat în decembrie Ministerul de Finanțe, având cerința ca de la 1 ianuarie 2015 să aibă TVA de 5% la carne pentru a-și păstra locurile de muncă.

Întâlnirea de astăzi de la Ministerul Finanțelor publice poate da răspunsul la problemele nerezolvate din industria cărnii și nu numai. Nemulțumiri există și vis-a-vis de modul de organizare al întâlnirii, chemând în același timp pe reprezentanții fermierilor cu cei din industria alimentară, existând în momentul de față îndoieli în privința echidistanței dialogului dintre ministere și cele două părți.

Rezultatele din urma discuțiilor  vor fi comunicate comisiilor parlamentare în vederea înaintării unor propuneri de modificare ale Codului Fiscal, care vor trebui dezbătute și mai apoi aprobate până cel târziu în luna mai a acestui an, conform afirmațiilor făcute de ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, arată comunicatul legat de acest eveniment al reprezentanților Pro Agro.

Toți cei interesați de acest subiect au la dispoziție pagina de Facebook „JURNALUL DE AGRICULTURA”, locul unde se pot pune întrebări la care realizatorul AGRO TV – RAREȘ HĂBEANU va căuta răspunsuri în direct de la invitații săi.

Citește și

Cmentariile sunt închise