Turtoi (MADR): Eliminarea dublei impozitări pe toate tranzacţiile dintre membri şi cooperativă va ajuta bugetul de stat

9

george-turtoiEliminarea dublei impozitări pe toate tranzacţiile dintre membri şi cooperativă va ajuta bugetul de stat pentru că va aduce un rulaj, dar şi o fiscalizare mult mai mare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi. 

„Încă de acum două luni de zile a apărut prima solicitare din partea noastră pentru eliminarea taxării pe toate tranzacţiile dintre membru şi cooperativă, iar acum suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe. Vrem ca doar cooperativa să fie supusă taxării şi impozitării aşa cum este supusă orice societate care comercializează, iar toate transferurile de inputuri de la cooperativă către membri şi de producţie de la membri către cooperativă să nu mai fie purtătoare de taxe, pentru că nu este normal. Este o dublă impozitare, pe membru şi pe cooperativă. Degeaba faci o cooperativă dacă membru se duce şi vinde separat ca să nu fie de două ori impozitat. Cred că aici este cheia”, a explicat Turtoi.

În opinia acestuia, statul va avea numai de câştigat dacă va renunţa la dubla impozitare pentru că se vor vinde cantităţi mai mari prin cooperativă şi astfel va exista şi o fiscalizare mai mare.

„Sper ca Ministerul de Finanţe să aibă inteligenţă pentru că acest lucru va ajuta bugetul de stat. Nu este nicio pierdere la buget. Îi vom aduce să vândă o cantitate mult mai mare pentru că o vând printr-o cooperativă. Este un plus la bugetul de stat. Vor fi o cantitate, un rulaj şi o fiscalizare mult mai mari pentru că pe cooperativă ai alt control faţă de producătorii individuali de dimensiuni mici”, a spus secretarul de stat.

Reprezentantul MADR speră ca, până la finele lunii noiembrie, MFP va accepta propunerea MADR, odată cu finalizarea modificărilor din Codul fiscal.

„Am înţeles că până la finele lunii noiembrie se doreşte coagularea tuturor modificărilor pe Codul fiscal şi atunci vom şti clar dacă se acceptă propunerea noastră. Eu nu am găsit nici argument matematic şi nici economic pentru care să fie respinsă propunerea noastră. Acesta este modelul francez, nu ne-am născut noi mai deştepţi peste noapte. În Franţa, nu există niciun fel de taxare sau impozitare pe tranzacţiile dintre membru şi cooperativă”, a adăugat Turtoi.

Reprezentanţii MADR au mai solicitat Ministerului de Finanţe alocarea unui buget de cel puţin 2% din PIB, faţă de sub 1% în acest an în vederea finanţării infrastructurii principale de irigaţii.

„Noi am solicitat şi o alocare mai mare pentru bugetul agriculturii, respectiv 2% din PIB, pentru că nu vrem neapărat să ne vedem cu bani mai mulţi în buget ci pentru ca avem un obiectiv foarte clar care nu poate fi finanţat decât cu bani din bugetul de stat, respectiv reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii. Prin PNDR am asigurat tot necesarul de infrastructură secundară”, a mai spus oficialul MADR. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise