Turismul românesc contribuie cu doar 1,9% din PIB

15

Într-o conferinţă de presă care a urmat unei întâlniri cu departamentele de turism ale USL şi cu patronatele, vicepreşedintele PSD Alin Burcea a demontat cifrele de bilanţ ale mandatului Elenei Udrea şi a oferit o mostră din ceea ce ar putea însemna dezvoltarea turistică a României într-o viitoare şi probabilă guvernare USL.
Deocamdata, programul este în faza de proiect, dar a fost discutat încă din septembrie 2011 cu patronatele, şi va fi definitivat în circa trei luni de zile, conform declaraţiei lui Alin Burcea.
Cum se împacă tabloul, vizibil modest, al turismului românesc cu cifrele în creştere anunţate de minister? Nu se împaca deloc, crede Alin Burcea care a contrapus declaraţiilor mandatului Udrea cifrele venite prin organizaţiile profesionale ale turismului.

La bugete sensibil mai mari acum (216 milioane lei în 2010 faţă de doar 30 milioane lei în 2008), turismul românesc contribuie cu doar 1,9% la PIB, iar comparaţia cu alte ţări din regiune (Bulgaria cu 4,3% sau Grecia cu 5,6% pondere în PIB) ne dezavantajează.

Ultimii doi ani au adus o scădere de 28% a numărului de turişti în România şi concomitent o creştere a numărului de turişti români în Austria sau Bulgaria.

Austria, de altfel, şi-a fixat ca obiectiv atingerea unui număr de un milion de turişti români pentru următorii ani şi investeşte corespunzător. Alin Burcea: “Anul acesta, o asociaţie a 9 staţiuni austriece a investit în promovare în România peste 250.000 de euro.” Cifra spune ceva despre planurile serioase ale austriecilor, dar şi despre potenţialul pe care îl are turismul de iarna pe o piaţă ca a României.

“România nu există ca brand turistic în minţile românilor”, spune Alin Burcea, care reia ideea conform căreia bugetele de promovare au fost folosite discreţionar şi clientelar, fără rezultate şi ratând constant atragerea turiştilor autohtoni.

“Lipsesc măsurile de stimulare a industriei turistice, iar legea turismului încă îşi aşteaptă promulgarea. Programul pentru turism al noului guvern îmi pare confuz”, a mai declarat Burcea. Reprezentantul USL a trecut de la bilanţul ultimului guvern la propriul proiect, care îşi propune revitalizarea turismului prin “creşterea de zece ori a taxelor şi impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate şi nemodernizate. Astfel, cei care le-au cumparat şi le-au lăsat în paragină vor fi obligaţi fie să investească în ele, fie să le vândă”. Plajele trebuie la rândul lor concesionate hotelurilor, nu unor terţi care le subcontractează. Alin Burcea a afirmat că in ultimii trei ani, datele statistice şi creşterile raportate de MDRT nu au avut nicio legatură cu realitatea din teren.

„Ministerul anunţă creşteri, dar noi, în hoteluri şi la agenţii, avem scăderi. Iar când cifrele nu sunt confimate, este invocată evaziunea fiscală de 40%”, a mai spus Burcea. Sursa: money.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise