17 octombrie 2021 - 11:59

Turcia nu mai are apă! Ce plănuiește Oros ca să nu ajungem în aceeași situație

În contextul secetei de anul trecut, care i-a aruncat în faliment pe mai mulți fermieri din sudul și estul țării, este extrem de clar că România are nevoie de o strategie de gestionare a apei, pentru a nu mai trece prin astfel de situații și în viitor. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit, în cadrul unei conferințe online, despre un astfel de proiect care va fi dezvoltat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Legat de Planul Național de Redresare și Reziliență, noi avem două proiecte pe care le-am lansat anul trecut. Primul este acela de gestionare a apei, deci nu discutăm doar despre irigații aici, pentru dacă discutăm despre irigații, ne gândim la PNS, acele 21 de miliarde. Eu am spus tot timpul că orice stat, atunci când are o asemenea oportunitate, trebuie să aibă o strategie de gestionare a apei”, a explicat Oros în cadrul evenimentului ”Agricultura românească într-o Europa mai verde”.

Potrivit șefului MADR, zona Mării Negre este în proces de deșertificare, enunțând în acest sens și exemplul orașului Istanbul care a anunțat recent că mai are apă doar pentru ceva mai bine de o lună de zile.

”Vreau să reamintesc fermierilor că acum două săptămâni, apa a fost listată la bursă, și tot acum două săptămâni, orașul Istanbul a anunțat că mai are apă pentru 42 de zile. Zona Mării Negre din care face parte Dobrogea, sudul Moldovei și nord-estul Olteniei este într-un proces de deșertificare. În ultimii 40 de ani, rezerva de apă din sol scade constant. Anul trecut s-au văzut negativ consecințele secetei pentru că nu a plouat deloc, dar dacă discutăm despre rezerva de apă din sol, în acea zonă, în ultimii 40 de ani, aceasta a scăzut constant”, a precizat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii susține că sistemul de irigații nu este suficient pentru a combate acest proces, iar el trebuie completat de o întreagă strategie de gestionare a apei. La acest proiect se lucrează în acest moment, împreună cu Ministerul Mediului, pentru a fi pus pe masa Comisiei Europene spre finanțare.

”Eu am spus că trebuie să avem un sistem de gestionare a apei astfel încât să reușim să captăm, să utilizăm fiecare picătură de apă pe care o avem la dispoziție, utilizând energie cât mai puțină și dacă se poate energie verde. Deci în așa fel trebuie îmbrăcat acest program, împreună cu cei de la Mediu, care gestionează apa potabilă și apele reziduale, ca acest program să aibă șansa să fie finanțat. Dacă discutam doar despre irigații, nu aveam nicio șansă să prindem niciun ban”, a mai subliniat Adrian Oros.