Transilvania, tărâm mitic pentru englezi

19

carutaÎn Marea Britanie oamenii știu că Transilvania este o țară mitică, 50 la sută dintre englezi cred că Transilvania nu există. Au auzit numai de Dracula.

Născut în Scoția, Douglas McFarlane a venit prima data în Transilvania în 1994. Pe atunci lucra ca profesor de engleză pentru străini în Polonia și într-o vacanță a venit aici să vadă zona despre care se spun atâtea povești cu vampiri.

Apoi s-a întors în 1997; de data aceasta pentru a preda engleza străinilor din Timișoara și Târgu Mureș.

Cu acea ocazie a ajuns Douglas McFarlane în zona Huedinului, pe care a hotărât să nu o mai părăsească.

„Între Cluj și Huedin peisajul e foarte frumos și m-am gândit să ne stabilim aici. Viața e foarte interesantă cu țărani, cu ferme mici. Pentru noi a fost o posibilitate să cumpărăm puţin teren, cultivăm legume, fructe, avem și pomi.  Oamenii trăiesc aproape de natură au câteva vaci şi porci. Pentru noi e stilul de viață perfect, nu e distrusă natura”, spune el.

„În Tomoș este o casă cu o cameră foarte, foarte micuță. Ideea este să punem acolo biblioteca, un loc unde omul poate să citească o carte despre ecologie, despre istoria Transilvaniei”, povestește englezul.

În Aluniș casa nu este încă gata. Sunt 5,10 kilometri între case, iar oamenii pot să facă un tur cu măgarii sau pe bicicletă.

În timp, Douglas McFarlane a înființat și Asociatia „Tarnat-Munții Vlădeasa  Durabil” prin intermediul căreia încearcă să reânvie tradițiile din zonă. (Integral pe radiocluj.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise