19 aprilie 2021 - 03:09

Transilvania: Sura de Stepă s-a refugiat în puszta maghiară

Edmond D. este un inginer constructor clujean care de cațiva ani încearcă să facă trecerea din urban în rural, așa-numitul downshifting, adică lăsatul mai moale cu viața în oraș, la companie etc., luandu-și o bucată de pămant și o casă într-un cătun din zona Văii Iadului, Apuseni.

Recent, Edomond a trimis un email unui centru de cercetare din Iași. Solicita niște informații referitoare la rasa de vaci Sura de Stepă.
 
E o rasa autohtonă, dar care a intrat în declin sever, ajungându-se la un număr de aproximativ 200 de exemplare.
 
E rasa tradițională, se spune în publicațiile de specialitate, prezentă și în picturile lui Grigorescu.
 
“E un animal frumos, cu coarne lungi. E o vacă rezistentă la boli, frig și e un adevărat tractor organic, dacă îmi permiteți, care curăță terenul perfect.” spune cu un aer visător, dar și al naibii de pragmatic Edmond D.
 
Ei bine, în tatonările lui, Edmond a aflat despre această rasă și a început o oarecare documentare. După cum era firesc, a încercat contactarea instituției care se deține, atenție, “Registrul genealogic național pentru rasa Sură de Stepă”.
 
După cum probabil v-ați prins, nu a primit niciun răspuns, nici măcăr unul automat, prin care să fie anunțat că va fi contactat cândva, de cineva, în condițiile în care solicitarea lui a fost trimisă la doua adrese de mail.
 
“Azi am sunat. Evident, la telefonul fix afișat pe site, nu a răspuns nimeni. E ca în Kafka, poate chiar mai rău.” remarcă cu tristețe Edmond.
 
Revenind la vaca noastră, ne întrebam ce face acest institut ca să salveze rasa? Ce program propune, cu ce vin ei în sprijinirea celor care se gândesc să crească asemenea animale?
 
“Menționez că noi nu vrem zeci de exemplare, ci câteva, dar până acolo avem nevoie de documentație și îndrumare. Adică, informații. Iar acestea nu se pot obține deoarece la mailuri nu răspunde nimeni iar telefonul fix e practic mort pentru că nimeni nu ridică receptorul.” remarca Edmond.
 
Acum e tot mai pornit să aiba asemenea vaci, iar pasul următor va fi să contacteze un crescător maghiar, asta pentru că în pusta maghiară această rasă ocupă un loc de cinste în agroturismul de acolo.
 
 

Comments are closed.