Transhumanța- reconstituită în 2013, printr-un proiect româno-polonez

transhumantass

Vechiul obicei păstoresc, transhumanţa din Carpaţi, va fi readus la viață în perioada 11 mai -14 septembrie 2013, prin intermediul proiectului româno-polonez TRANSHUMANŢA 2013.

Acesta va începe în 11 mai 2013, în Rotbav (Brașov), cu un eveniment în aer liber prin care se va marca plecarea oilor în transhumanţă. Astfel, 6 ciobani cu o turmă de 300 de oi vor reface traseul păstorilor de-a lungul lanţului carpatic, urmând să parcurgă 1400 de km în 100 de zile.

În toate cele cinci țări care vor fi traversate, începând cu România şi continuând cu Ucraina, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă, transhumanţa va fi celebrată prin evenimente culturale cu specific pastoral precum: mulsul oilor amestecarea tradiţională a mioarelor, alesul şi număratul oilor la răscol sau binecuvântarea înainte de drum. Din program fac parte si demonstraţii de tuns manual al oilor sau de fabricare tradiţională a brânzei. (Mai multe informații aici)

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult