Traim vremuri grele, dar Romania va deveni tigrul economic al Europei. Iata pe ce cheltuim 25 de miliarde de euro

11

Criza care a cuprins intreaga lume in ultimii ani are si laturile ei pozitive, chiar daca acestea sunt mai greu de observat. O astfel de latura este focalizarea companiilor (private si de stat) pe eficientizarea afacerilor.
Aceasta eficientizare are loc atat prin reducerea costurilor sociale (care, din nefericire, inseamna salarii reduse, concedieri), dar si prin achizitia de utilaje moderne, performante

.
Iar la achizitia de utilaje se pare ca Romania se descurca foarte bine. Surprinzator, suntem printre primele tari din Uniunea Europeana la acest capitol.
Achizitie de utilaje
Dar la ce ne referim, mai exact? Econtext va arata cati bani investesc companiile (private si de stat) pe achizitia de utilaje, echipamente si alte bunuri in scopul maririi capacitatii de productie. In toate tarile din Uniunea Europeana!

Iar pentru ca investitiile sa fie comparabile, le vom raporta la Produsul Intern Brut (PIB) din toate statele europene. Astfel, vom vedea cat la suta din PIB-ul fiecarei tari europene merge pe achizitia de utilaje, care vor creste capacitatea de productie.
Pentru economisti, investitia in utilaje destinate maririi productiei este denumita ca fiind formarea bruta de capital fix.
Industrializare
Dupa cum spuneam, Romania sta foarte bine la aest capitol, in raport cu celelalte tari din comunitatea europeana. Mai precis, tara noastra se plaseaza pe locul doi in UE dupa ponderea in PIB a achizitiilor de utilaje.
Prima pozitie este ocupata de Cehia, cu o pondere a acestor investitii de 24,45% in PIB-ul Cehiei. Practic, un sfert din PIB-ul cehilor merge catre utilaje. Iar la noi ponderea este apropiata, de 22,74% din PIB.
Cu alte cuvinte, peste o cincime din PIB-ul nostru este canalizat catre utilaje si alte bunuri ce vor fi folosite pentru marirea productiei economice.
Adica, peste 25 de miliarde de euro. Ce inseamna acest lucru? Pe scurt, putem spune ca incepe reindustrializarea Romaniei!

Citește și

Cmentariile sunt închise