Tot mai mulţi fermieri preferă creditele de la IFN-uri în detrimentul băncilor

baciu

Birocraţia stufoasă şi procedurile greoaie în acordarea unui credit de la bancă determină fermierii să se îndrepte către finanţarea de la instituţiile financiare nebancare (IFN), considerate mai flexibile.

“Deşi dobânzile sunt mai mari, sistemul de acordare al creditelor de către IFN-uri este mult mai simplu şi mai rapid, în timp ce băncile cer prea multe garanţii”, a declarat Florin Istrate, fermier şi fost vicepreşedinte al Federaţiei Agrostar pentru ziarul Bursa.

“Până obţii un împrumut de la bancă, uiţi de ce l-ai cerut”, a precizat Laurenţiu Baciu pentru ziarul Bursa.La rândul său, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), susţine ca fermierii se îndreaptă spre IFN-uri pentru a evita birocraţia băncilor.

Critici la adresa băncilor au fost făcute chiar de către un fost bancher olandez, Robert Rekkers, actualmente director general al Agricover Credit IFN și fost șef al ABN AMRO și al Băncii Transilvania.

În opinia sa, băncile comerciale care activează în acest moment pe piața românească sunt „universale și nespecializate”, „nu înțeleg agricultura, nu vorbesc aceiași limbă ca un agricultor, nu înțeleg valoarea activelor și nici a garanțiilor”. Nu în ultimul rând, bancherul olandez, Robert Rekkers, a mai spus despre băncile comerciale din România că sunt „birocratice, lente și neoperative”, respectiv că „nu înțeleg acest model de business” (agribusiness – n.r.) și că „au un risk management anti-business”.

Numărul băncilor care s-au înscris anul acesta în programul APIA pentru finanţarea agricultorilor cu credite garantate de stat a urcat la 12, faţă de doar 7 cât au fost in 2013. (Sursa: recolta.eu)