19 octombrie 2021 - 18:03

Top culturi profitabile pe suprafețe mici în 2016

capsuniCele mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici rămân și în 2016 cele de nișă. Pentru cei care dețin un teren mic, de un hectar, două sau trei, potențialul de câștig este consistent, însă trebuie avut în vedere ca afacerea să aibă la bază cererea de pe piața locală, adică fără o valorificare inteligentă, poate o minimă procesare, profitul se poate lăsa așteptat.

1. Cătina

Cătina și-a câștigat un loc pe piață mulțumită promovării de care a beneficiat în ultimii ani ca fruct-minune pentru imunitate. Costurile cu înființarea și întreținerea unui hectar de cătină sunt cuprinse între 1.500 și 3.500 de euro, investiție care se recuperează rapid cu ajutorul producțiilor medii de 15 tone la hectar și un preț mediu pentru un kilogram de cătina între 10 și 15 lei.

2. Căpșunul

Pentru cultura de cășpun, cultura în câmp este cea mai ieftină, în timp ce la solar, specialiștii recomandă investiția doar dacă se asigură rotația culturilor. Astfel, potrivit lui Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor Hida, un hectar de căpșun ”la cheie” ajunge la 55.000 de lei și va da 80 de tone de fructe în cei trei ani de exploatare.

Integral pe agrointel.ro