TOP 10 cele mai sănătoase alimente

67

Zicala din bătrâni „un măr pe zi ține doctorul la distanță” este plină de adevărStudiile făcute în timp au evidenţiat zece produse care se detaşează datorită proprietăţilor. Sunt delicioase, hrănitoare şi extrem de sănătoase, pentru că reduc riscul de apariţie a bolilor. Numeroase cercetări făcute în America de Nord şi Europa de Vest arată că următoarele alimente sunt izvoare de nutrienţi şi vitamine, elementare pentru un corp sănătos.


1. Merele.
Antioxidanţii din mere (polifenolii) cresc speranţa de viaţă. “Pectina din coajă dă senzaţia de saţietate. În plus, un măr are doar 50 de calorii. Cele mai acre sunt recomandate şi diabeticilor pentru că aduc exact aportul de zaharuri permise în dieta lor”, spune nutriţionistul Luiza Pîrvu.

 


2. Afinele
conţin antioxidanţi şi fibre. Potrivit unui studiu al Harvard Medical School, vârstnicii care consumă cantităţi mari de afine şi căpşuni au o probabilitate mai mică de a suferi de demenţă.

3. Peştele.
În special cel gras e recomandat pentru că e bogat în acizi graşi Omega-3. Consumaţi somon, păstrăv, macrou, sardine.

4. Spanacul.
Este bogat în antioxidanţi, vitaminele A, B6, C, E şi K, dar şi în seleniu, zinc, fosfor, cupru, acid folic, potasiu, calciu, magneziu şi fier. Nu îl fierbeţi exccesiv.

5. Germenii de grâu. Conţin vitamina E, acid fo­lic, zinc, magneziu; excelente pentru fertilitate.

6. Ovăzul.
Fulgii de ovăz sunt uşor de digerat, cunoscuţi ca excelenţi stabilizatori ai nivelului de glucoză din sânge. “Ovăzul vine şi cu carbohidraţi cu eliberare prelungită. Asta înseamnă că vârful de insulină eliberat după ingestia lor e mai puţin abrupt decât dacă mâncăm ceva dulce, de exemplu”, mai spune nutriţionistul.

Broccoli

Bogat în fibre, folaţi, potasiu şi fitonutrienţi, broccoli previne apariţia bolilor de inimă, a diabetului şi a unor tipuri de cancere. Conţine, de asemenea, beta-caroten, un antioxidant, dar şi vitamina C. Dacă anumite enzime nu sunt distruse în timpul gătirii, broccoli poate de asemenea să reducă riscul de cancer. Cea mai bună modalitate de pregătire, pentru a nu fi distruse enzime esenţiale, este la abur.

Avocado

Oamenii tind să evite avocado din cauza conţinutul de grăsimi, dar evitarea tuturor surselor de grăsime nu înseamnă că sunteţi mai sănătoşi. De fapt, acest fruct e cunoscut pentru că ajută la reducerea colesterolului şi este bogat în vitaminele B, K şi E. Cercetători de la Universitatea din Ohio au descoperit că nutrienţii conţinuţi de fructul de avocado ajută la distrugerea celulelor pre-canceroase.

Migdalele

Sunt bogate în nutrienţi, precum fier, calciu, vitamina E, fibre şi magneziu. Un studiu publicat în Nutrition Reviews arată faptul că migdalele menţin un nivel sănătos al colesterolului. “Mâncaţi-le la gustări, dar şi adăugate în salate. Când şi restul dietei unei persoane e sănătoasă, beneficiile sunt şi mai mari”, comentează autorii studiului amintit, care ţin să precizeze că dintre nucifere, migdalele conţin cea mai mare cantitate de fibre.

Cartofii dulci

În timp ce cartofii albi sunt de evitat în cazul dietelor, cei dulci sunt o sursă ideală de fibre sănătoase şi vitamine. Într-un studiu făcut de Center for Science in the Public Interest, din Statele Unite, s-a comparat acest tip de cartofi cu alte legume. În cadrul cercetării, s-a constatat că sunt mult mai bogaţi în beta-caroten, carbohidraţi, fier, calciu, fibre de foarte bună calitate, dar şi în vitaminele A, C şi B.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult