Toamna vine cu vești rele pentru fermieri

După un an agricol lăudat, pe bună dreptate, de aproape toată lumea, iată că toamna vine să aducă o imagine deloc favorabilă agriculturii.

Recoltarea rapiței s-a încheiat, sezonul floarea-soarelui este aproape de final, pentru soia și porumb recoltarea a început, fiind, probabil, cea mai lungă campanie de recoltat din an. Rezultatele par a nu fi deloc rele, dar ceea ce urmează de acum înainte în această toamnă nu sună foarte promițător pentru fermieri, a atras atenția Ionel Arion, președintele Federației Naționale ProAgro, invitat în emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România”, realizată de Cătălin Lența la AGRO TV.

„Fermierii întâmpină destul de mari probleme în începerea noului an agricol, în sensul în care pe areale destul de mari în țară nu se poate pregăti patul germinativ pentru cerealele păioase, ca să nu mai vorbim de rapiță, pentru că mulți au renunțat să mai înființeze culture de rapiță în această toamnă”, a declarat Ionel Arion.

Președintele ProAgro a explicat că dificultatea de a înființa noi culturi în această toamnă se datorează în primul rând condițiilor climaterice, dar este legată și de lipsa de bani.

„Seceta instalată undeva la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii august deja își spune cuvântul. Sunt fermieri care se gândesc foarte, foarte bine dacă vor înființa chiar și cultura de orz. Suntem în perioada de semănat a orzului, iar faptul că nu se poate pregăti atât de bine suprafața de teren pune mari semen de întrebare. Scumpirea foarte mare a inputurilor agricole ridică și ea dificultăți, pentru că avem inputuri care s-au scumpit cu 100%. De aici și o ușoară indecizie a fermierului: practic se decide acum dacă mai adaugă îngrășăminte sau renunță la mare parte din acestea. Sunt fermieri care, într-adevăr, se află în plină campanie de recoltat și pot în același timp să și înființeze culturile de toamnă de cereale, însă, așa cum spuneam, sunt în dificultate foarte mulți”, a punctat Ionel Arion în legătură cu provocările cu care se confruntă agricultura în această toamnă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole