5 august 2021 - 08:37

Tinerii vor sa faca agricultura! Afacerile cu fructe de padure au luat amploare in pandemie

A crescut numărul ieșenilor care vor să devină producători de fructe de pădure, în plină pandemie de COVID-19. În ultimele trei luni a crescut numărul tinerilor din Iași care vor să dezvolte afaceri cu fructe de pădure. Viitorii antreprenori s-au înscris la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași pentru a înființa plantațiile cu cătină, zmeură sau căpșuni. A crescut numărul tinerilor care vor să comercializeze produse ecologice din propriile grădini, fiind solicitate mai multe certificate ecologice anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut, informează bzi.ro.

Fermierii din Iași au solicitat atestatele de producători de cătină, zmeură sau căpșuni pentru înființarea plantațiilor pe 19 hectare. A crescut și numărul tinerilor care devin fermieri și solicită certificate ecologice pentru fructele de pădure. Numărul solicitărilor pentru atestarea ecologică a crescut anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cătina este una din culturile preferate de ieșenii care vor să înființeze anul acesta afaceri cu fructe de pădure. Unul dintre ieșenii care au înființat anul acesta o plantație cu cătină este Ionuț Scripcariu, din comuna Lețcani. Producătorul povestește că a observat că a crescut interesul pentru fructele de pădure ecologice și de aceea vrea să obțină și atestatul de producător ecologic.

Tânărul a cheltuit câteva mii de lei pentru afacerea cu fructe de pădure, dar a estimat că în 3 ani de zile va amortiza investiția.

Suprafața cu plantații cu fructe de pădure din Iași a crescut în ultimii ani constant. Dacă în urmă cu 6 ani erau doar câțiva ieșeni cu aproximativ 30 de hectare, acum a crescut numărul celor interesați de investițiile în acest domeniu, dar și suprafața cultivată cu această plantă. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, în anul 2017 erau 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, în județul Iași, iar anul acesta s-au înregistrat 168 de hectare cu aceste culturi. Numai în ultimele 3 luni, în plină pandemie de COVID-19, fermierii din Iași au solicitat atestate de producători pentru 19 hectare. Cele mai multe culturi cu fructe de pădure sunt în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași.

Până pe data de 15 iunie producătorii din Iași se pot înscrie la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) pentru a obține certificatul de reconversie în agricultura ecologică.