Tinerii îşi fac ferme la ţară pe bani europeni

10

Până la jumătatea lunii octombrie, APDRP a încheiat contracte pentru instalarea în mediul rural a 9.197 de fermieri cu vârsta sub 40 de ani
Dintre contractele de finanţare încheiate, 5.351 de proiecte, cu finanţare de la UE de 114,79 milioane de euro, sunt derulate de bărbaţi, iar 3.846 de investiţii, finanţate cu 85,59 milioane de euro, sunt implementate de femei
Valoarea totală nerambursabilă acordată pentru instalarea tinerilor fermieri, până la jumătatea lunii octombrie, este de 200 de milioane de euro

Peste 9.000 de tineri, dintre care aproape 4.000 de femei, au început afaceri cu ferme la ţară în ultimii patru ani, pentru care au primit fonduri nerambursabile de peste 200 de milioane de euro, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
Prima sesiune de cereri de proiecte aferentă măsurii 112 – “Instalarea tinerilor fermieri” a fost deschisă în decembrie 2008. Până la jumătatea lunii octombrie, APDRP a încheiat contracte pentru instalarea în mediul rural a 9.197 de fermieri cu vârsta sub 40 de ani. Dintre contractele de finanţare încheiate, 5.351 de proiecte, cu finanţare de la UE de 114,79 milioane de euro, sunt derulate de bărbaţi, iar 3.846 de investiţii, finanţate cu 85,59 milioane de euro, sunt implementate de femei. De asemenea, valoarea totală nerambursabilă acordată pentru instalarea tinerilor fermieri, până la jumătatea lunii octombrie, este de 200 de milioane de euro.

Cele mai multe investiţii, în sud-vestul ţării

Reprezentanţii APDRP spun că în sud-vestul ţării au fost făcute cele mai multe investiţii, cu 1.987 de proiecte contractate, urmate de sud-est, cu 1.522 de proiecte contractate, şi de vest, cu 1.263 de proiecte contractate.

Între preferinţele tinerilor fermieri se află culturile vegetale şi creşterea animalelor

La nivel general, cele mai multe proiecte contractate prevăd investiţii mixte (culturi vegetale şi creşterea animalelor), fiind urmate de cele care vizează investiţii în culturi de câmp.
De asemenea, tinerii fermieri au făcut şi investiţii în horticultură, sectorul vitivinicol, culturi permanente (plantaţii pomicole, arbuşti fructiferi, pepiniere, viţă-de-vie, livezi etc.), lapte şi produse lactate, precum şi creşterea porcilor, a animalelor erbivore şi a păsărilor de curte.

Interes major pentru mediul rural

Tinerii fermieri sunt în continuare interesaţi să meargă la ţară.
Pentru cei 331,8 milioane de euro alocaţi până în 2013, au fost deja depuse 22.491 de cereri de finanţare, în valoare de 629,9 milioane de euro.

Sursa: http://www.curierulnational.ro/Economie/2012-11-14/Tinerii+isi+fac+ferme+la+tara+pe+bani+europeni

Citește și

Cmentariile sunt închise