Tinerii fermieri din Bihor, campioni în afaceri agricole

Aproximativ 290 dintre tinerii fermieri bihoreni, ale căror planuri de afaceri agricole au fost declarate eligibile, vor primi un sprijin total de peste 14 milioane de euro din cele 100 de milioane allocate la nivel național, scrie oradeaindirect.ro.

Potrivit datelor furnizate de director OJFIR Bihor, Cristian Buzlea, tinerii fermieri din județ își propun obiective care să ducă spre o agricultură de precizie și spre o productivitate superioară. Printre proiectele înaintate se numără construirea de spații protejate (solarii) în vederea obținerii unor producții mai mari și în perioadele mai reci, instalații de irigații de înaltă precizie, detectoare de stabilire a umidității în vederea folosirii eficiente a apei, polenizarea cu bongari achizitionați de la producătorii de specialitate, achiziția panourilor fotovoltaice în vederea producerii de energie verde, producerea de compost natural din resturile vegetale adunate din ferma.

De asemenea, pentru sectorul de procesare și depozitare, au fost depuse proiecte pentru construirea sau modernizarea clădirilor care să aibă ca scop aceste activități, precum și proiecte pentru achiziția de utilaje cum ar fi: separatoarea de lapte, tancuri de răcire a laptelui, cuve și fierbătoare a legumelor, malaxoare, recipiente de preparare a produselor de zacuscă, murături, compoturi și dulceață, vitrine frigorifice, camere frigorifice, congelatoare de mari dimensiuni.

Finanțarea pentru tinerii fermieri la instalare este sută la sută nerambursabilă și se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole) față de cinci ani cât era anterior.

Sprijinul se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani, în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanţare şi 25%, în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, până la 31 decembrie 2025, fără a depăşi trei ani de la semnarea deciziei de finanţare.

Suma acordată poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației, exprimată în SO (standard output).

Dacă în planul de afaceri sunt incluse agricultură ecologică sau operațiuni de condiţionare-procesare, creşte alocarea financiară.

Tinerii ferimieri din județul Bihor sunt adevărați campioni în ceea ce privește accesarea măsurilor destinate acestora prin PNDR 2014 – 2020, cu un număr de aproape 1.000 de tineri fermieri din cei 12.000 de la nivel național.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole