Tinerii fermieri ar putea beneficia de o creştere a plăţilor directe în primii cinci ani după instalare

cilosmadree

Tinerii fermieri ar putea beneficia de o creştere a plăţilor directe în primii cinci ani după instalare, atunci când presiunea financiară este mai mare asupra lor, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.
De asemenea comisarul a adăugat că se vor putea elabora subprograme pentru care se poate rezerva o alocare financiară din bugetul total pentru susţinerea restructurării anumitor sectoare sau pentru a acorda facilităţi la pachet unor categorii de agricultori.”Venim cu această noutate de creştere a plăţilor directe în primii cinci ani după instalare pentru că am constatat şi când eram la minister că pe tinerii fermieri este o presiune financiară mare în primii ani de la instalare, când trebuie să ia credite de la bancă, când nu prea au cu ce garanta, cu tot sprijinul obținut de la fondul de garantare, când băncile se uită după un venit sigur cât de cât”,  a precizat Cioloș.

‘Este un element de noutate absolută în Politica Agricolă Comună. Acest lucru l-am gândit deoarece şi când eram la minister, de multe ori, nu există această posibilitate de a orienta o anumită susţinere pentru un sector sau altul pentru că trebuia să tratăm pe toată lumea la fel. Cu aceste subprograme există această posibilitate de ţintire a susţinerii anumitor sectoare şi în Programul Naţional de Dezvoltare Rurala’, a menţionat Cioloș .

Comisarul european considera că un alt element de noutate în PNDR este posibilitatea de a susţine fonduri mutuale pe care să le constituie agricultorii grupaţi, asociaţi şi la care să contribuie şi fondurile europene din PNDR. (Sursa: amosnews.ro)