Teste pentru depistarea anemiei infecțioase, efectuate de DSVSA Sibiu

27

caiissddmm

Direcția Sanitar-Veterinară Sibiu a anunțat că în acestă perioadă sunt efectuate în zonă teste pentru depistarea anemiei infecţioase Ecvine (A.I.E.) cunoscută şi sub denumirea de febra de mlaştină,  o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă specifică la cai, catâri şi măgari. şi care se manifestă prin febră remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care de cele mai multe ori provoacă moartea.

În această perioadă a anului 2013, acţiunile prevăzute în programul de supraveghere şi asanare a A.I.E. au cuprins în prima etapă (lunile martie – mai) afluirea a 8.302 probe de sânge pentru diagnosticul bolii prin teste de laborator, fiind cuprins întreg efectivul receptiv existent în judeţ.

În luna iunie s-a desfăşurat a doua etapă din cadrul programului de asanare a bolii fiind afluite la laborator 462 probe de sânge recoltate de la cabalinele localizate în 14 localităţi unde au fost diagnosticate cele 31 cazuri seropozitive în prima etapă de supraveghere a bolii, sau alte focare în curs de asanare.

În paralel cu acţiunea de depistare a animalelor anemopozitive au fost eliminaţi, în acest an, prin sacrificare în abator autorizat 29 de cai bolnavi, urmând ca în funcţie de graficul stabilit pe localităţi şi curţi infectate, să fie eliminaţi şi ultimii 2 cai seropozitivi.

De asemenea s-au întocmit documentele pentru efectuarea despăgubirilor proprietarilor în cauză în valoare de 66.222 lei, achitaţi la zi.
Reprezentanții DSVSA au cerut cetățenilor să participe la campanie prin:

  • colaborarea cu medicii veterinari la prelevarea de probe pentru examene de laborator, la data stabilită, (cu menţiunea că în focarele declarate unde mai există animale condiţionat sănătoase, se prelevează probe de sânge din trei în trei luni, până la asanarea focarului respectiv);
  • izolarea cabalinelor suspecte, sau bolnave, de restul efectivului;
  • efectuarea dezinsecţiilor şi deparazitărilor în adăposturi;
  • comercializarea cabalinelor în târgurile de animale numai în condiţiile legii, respectiv să nu achiziţioneze şi să nu înstrăineze animale neidentificate, fără documente sanitare veterinare şi paşaportul acestora;
  • să solicite medicului veterinar arondat viza anuală a paşaportului cabalinei din proprietate cu rezultatul ultimului test pentru A.I.E.
  • mişcarea ecvinelor pe teritoriul naţional, diagnosticate pozitiv cu anemie infecţioasă ecvină este interzisă, cu excepţia abatorizării;
  • ecvinele destinate comerţului intracomunitar, sau la export, se expediază doar din centrele de colectare autorizate sanitar-veterinar, în condiţiile legislaţiei specifice;

Nerespectarea măsurilor legale stabilite vor fi sancţionate pe lângă blocarea animalelor în focar şi cu amenzi între 5.000 şi 10.000 lei sau acţionarea în instanţă, după caz.

Citește și

Cmentariile sunt închise