Termen URGENT la APIA pentru subvenția de 4.800 euro/hectar la LEGUME

Fermierii care cultivă legume în spații protejate beneficiază și anul acesta de sprijin cuplat în sectorul vegetal, în cuantum de aproximativ 4.800 euro/hectar. Pentru ca aceștia să încaseze banii, trebuie să respecte însă o condiție obligatorie impusă de APIA, și anume să depună până pe data de 1 noiembrie 2021 actele justificative.

Sprijinul cuplat pentru legume cultivate în spații protejate (sere și solare) se acordă fermierilor activi. Pentru legumele cultivate în sere, sprijinul cuplat se acordă pentru următoarele culturi:

 1. tomate pentru consum în stare proaspătă;
 2. castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau destinați industrializării;
 3. ardei pentru consum în stare proaspătă;
 4. varză pentru consum în stare proaspătă.

Sprijinul cuplat pentru culturile prevăzute anterior se acordă fermierilor activi care fac dovada comercializării următoarelor cantități minime anuale pe hectarul cultivat, în funcție de legumele cultivate:

 1. 85 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
 2. 50 tone la castraveți pentru consum în stare proaspătă;
 3. 50 tone la castraveți destinați industrializării;
 4. 29 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
 5. 46 tone la varză pentru consum în stare proaspătă.

Pentru legume cultivate în solare, sprijinul cuplat se acordă pentru următoarele culturi:

 1. tomate pentru consum în stare proaspătă;
 2. castraveți pentru consum în stare proaspătă;
 3. castraveți destinați industrializării;
 4. ardei pentru consum în stare proaspătă;
 5. varză pentru consum în stare proaspătă;
 6. vinete pentru consum în stare proaspătă.

Sprijinul cuplat pentru culturile prevăzute anterior se acordă fermierilor activi care fac dovada comercializării următoarelor cantități minime anuale pe hectarul cultivat, în funcție de legumele cultivate:

 1. 32 tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
 2. 30 tone la castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau destinați industrializării;
 3. 16 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
 4. 22 tone la varză pentru consum în stare proaspătă;
 5. 20 tone la vinete pentru consum în stare proaspătă.

Dovada comercializării legumelor cultivate în spații protejate o constituie factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol depusă(e) la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânța certificată oficial, inclusiv categoria standard, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu Ordinul MAPDR nr. 1.269/2005 și cu Ordinul MAPDR nr. 1.366/2005.

Procentul din sămânța certificată autohtonă utilizată este de minimum 5% din norma de semănat pe hectar pentru fiecare specie în parte. Se consideră sămânță autohtonă sămânța certificată în conformitate cu legislația în vigoare în domeniul calității semințelor, produsă pe teritoriul României din soiuri înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, în anul de cerere respectiv.

Factura de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletinul de analiză oficială, cu mențiunea „sămânță admisă pentru însămânțare“, sau Buletinul de analiză oficială, cu mențiunea „Necesar propriu“ și „Interzisă comercializarea“, sau Documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menționate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate se prezintă la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

Documentele care atestă calitatea semințelor certificate autohtone se vizează în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor de pe raza teritorială în care fermierul își desfășoară activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semințelor și materialului săditor. În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță.

Unitățile de industrializare care cultivă castraveți în sere sau solare proprii fac dovada procesării producției proprii, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.

Nu sunt eligibile la plată suprafețele de sere sau solare în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole