Teodor Birţ (AAP): Peste 70% din spaţiul din pieţele noastre este alocat producătorilor. Ce lipseşte?

70

birt_sibiuTeodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România, a  răspuns în direct la AGRO TV criticilor aduse administratorilor de pieţe conform cărora producătorii români nu ar dispune de spaţii speciale în care să îşi vândă produsele.

Birţ a declarat că în pieţele membre ale asociaţiei, mai ales în cele din Sibiu, unde locuieşte el, nu sunt alocate spaţii de 40% producătorilor, cum cere legea, ci de 70%. “Ceea ce lipseşte sunt acele etichete care intră în sarcina producătorilor şi majoritatea dintre ei nu cunosc acest lucru. E nevoie ca marfa comercializată să aibă etichete, pentru a fi clar că provine de la producători”, a afirmat Birţ.

Potrivit legii, pentru producători trebuie amenajate spaţii separate şi distincte. Actul normativ, însă, nu precizează dacă tarabele trebuie să fie toate într-un spaţiu sau pot fi grupate, ci doar că ele trebuie marcate corespunzător pentru a putea fi identificate de cumpărători.

Decizia de a marca tarabele din pieţele din Sibiu cu însemne specifice a fost luată după ce s-a constat faptul că mulţi comercianţi, care vin de mai mulţi ani în acelaşi loc, şi-au creat o clientelă care ştie unde să îi caute pentru a-i găsi. Este normal ca aceştia să nu vrea să îşi mute taraba într-o altă parte a pieţei şi să ceară să fie găsite soluţii legale, care să nu le afecteze afacerile, potrivit declaraţiilor preşedintelui AAP.

Citește și

Cmentariile sunt închise