Telemeaua de Ibăneşti: Demersurile pentru recunoaştere europeană continuă

21

Ubumb_ibanestinitatea de procesare a laptelui, în care se produce Telemeaua de Ibăneşti, şi-a început activitatea în 1994,cu 50 de litride lapte, iar primul produs ieşit de pe porţile fabricii a fost Telemeaua de Ibăneşti, cu saramură de Orşova. Produsul a fost ales fiindcă este unul tradiţional, iar bătrânii zonei îşi amintesc încă cum conservau brânza cu saramură de Orşova, iarna, în putine de lemn. Aşa îşi păstrau produsul până primăvara sau chiar până vara, când mergeau la muncile câmpului.

După participarea la maimulte târguri şi expoziţii, reprezentanţii firmei producătoare, au decis să ceară certificarea celui mai vechi produs al lor: telemeaua de Ibăneşti. S-a făcut un caiet de sarcini, în acest sens, au fost făcute verificări, aşa că în 2012 telemeaua a primit certificările naţionale.

Teleameaua de Ibăneşti, la Bruxelles

Ulterior,cei de la Ibăneşti, au făcut încă un pas şi au început demersurile pentru a obţine recunoaşterea internaţională  şi să primească un logo european.

Acum o lună-două, însă, grecii au contestat produsul românesc, susţinânc că şi ei produc unul cu denumire asemănătoare “telemes” şi că intrarea pe piaţă a telemelei româneşti le-ar diminua veniturile.

“Noi când am făcut asociaţia, am cooptat fermieri din trei localităţi: Hodac, Ibăneşti şi Ghiurghiu, în care este o faună deosebită, care dă un gust special laptelui şi cu saramură din Orşova, pentru a-i conferi un gust special. Nu luăm lapte din altă parte, nu importăm. Noi protejăm telemeaua produsă în zonă, la Ibăneşti , nu telemeaua din întreaga Europă, aşa că nu meritam să fim contestaţi şi vom merge mai departe cu demersurile”, a declarat pentru AGRO TV ing. Nicu Bumb, reprezentantul companiei producătoare de telemea de Ibăneşti.

El a declarat că demersurile pentru certificarea telemelei de Ibăneşti vor continua şi a cerut reprezentanţilor Ministerului Agriculturii să sprijine demersurile companiei de a trece cu bine de contestaţia grecilor.

Bumb a afirmat că cel mai mult lapte folosit pentru producerea brânzeturilor este certificat ecologic şi provine din fermele mici şi mijlocii din cele trei comune din Mureş, care trebuie susţinute prin consum pentru a supravieţui.

Compania care produce telemeaua de Ibăneşti are în portofoliu şi alte produse recunoscute la nivel naţional şi, dacă produsul propus Bruxell-ului pentru certificare,va obţine atestările, va încerca să introducă în circuit şi alte brânzeturi româneşti. Ea procesează în fiecare zi circa 50.000 de litri de lapte, în funcţie de cererea de pe piaţă. Pentru producerea unui kilogram de telemea se folosesc 7 litri de lapte, iar pentru caşcaval, 12.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise