Tehnologia la cultura porumbului în ferma lui Dimitrie Muscă – Producție de 12 tone/hectar
Producția de porumb a fost una spectaculoasă anul acesta, în fermele lui Dimitrie Muscă din județul Arad. Ajutat și de precipitații, dar și de tehnologia pe care o implementează ca la carte de fiecare dată, fermierul a obținut 12 tone de porumb la hectar în 2024, iar împreună cu tânărul inginer agronom căruia i-a încredințat societatea din comuna Olari, a explicat în detaliu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Portret de Fermier”, tehnologia aplicată.
”În sola în care ne aflăm acum, anul trecut am avut plantă premergătoare rapița. S-a făcut o lucrare de scarificat după recoltat la 52 cm, la o lună după scarificat am făcut o lucrare de arat la 35 cm și am lăsat terenul în pace până în primăvară.
În primăvară, la sfârșitul lunii februarie, pentru că am avut o iarnă săracă în precipitații, am intrat la pregătirea patului germinativ. Am intrat cu un combinator, am lucrat la 12 cm prima lucrare; după prima lucrare am aplicat o fertilizare pe toată suprafața cu 550 kg de complexe 27:13,5. Am venit cu a doua lucrare de pregătire a patului germinativ cu combinatorul și am intrat la semănat în jurul datei de 29 martie, când aveam deja 10-12 grade Celsius în sol.
Am semănat un număr de 76.000 de boabe germinabile pe metru pătrat. După răsărire, în perioada de 6-8 frunze, am intrat cu un erbicid pentru monocotiledonate și dicotiledonate. La fenofaza de 12 frunze, la apariția primilor dăunători Ostrinia și Helicoverpa, am aplicat un insecticid pentru combaterea lor”, a precizat Răzvan Naghiu, inginer agronom și directorul al CAI Olari, una dintre societățile lui Dimitrie Muscă.
Întregul interviu realizat de Ovidiu Ghinea cu Dimitrie Muscă poate fi urmărit în ediția completă a emisiunii ”Portret de fermier”: