Tehnologia 5G, soră cu agricultura. Agricultura de precizie are nevoie de infrastructură

Agricultura românească se poate dezvolta foarte mult cu ajutorul tehnologiei 5G, care va avea un impact major în economie și asupra pieței muncii. Agricultura, silvicultura și pescuitul reprezintă au o contribuție majoră în economia României, dar reprezintă și o sursă de venit din exporturi, reiese dintr-un studiu al companiei Omdia, la comanda Orange.

Până în 2030, cele trei domenii menţionate mai sus vor avea un aport de 33 de miliarde de dolari în producția brută, reprezentând aproape 4% din vânzările totale ale României din acel an. Agricultura este un domeniu în care Omdia consideră că există potențial de dezvoltare. De altfel, în Strategia 5G din 2019 a ANCOM, agricultura este identificată ca fiind unul dintre cele șapte domenii cheie de utilizare în România. După cum subliniază şi ANCOM, în condițiile în care aproximativ 30% din populație este angajată în agricultură, iar productivitatea muncii este scăzută în acest sector, creșterea productivității agricole este o prioritate strategică, conform economica.net.

ANCOM consideră că tehnologia 5G poate oferi infrastructura necesară pentru a dezvolta agricultura de precizie și identifică șase posibile domenii de aplicare:
– Echipamente agricole conectate
– Irigații inteligente
– Monitorizarea culturilor
– Senzori de sol
– Direcționarea și monitorizarea animalelor
– Sisteme de aeronave fără pilot (drone)

Având în vedere importanța strategică a agriculturii în România și opiniile existente cu privire la potențialele beneficii ale 5G pentru sector, potențialele cazuri de utilizare a 5G în agricultură sunt elaborate mai jos:

Internetul Lucrurilor (IoT) este relevant atât pentru culturile arabile, cât și pentru creșterea animalelor

Există o gamă largă de cazuri de utilizare a IoT în agricultură, inclusiv monitorizarea animalelor, gestionarea rezervoarelor, a tractoarelor și a combinelor, monitorizarea condițiilor solului, cum ar fi umiditatea și compoziția chimică. Senzorii conectați îi pot ajuta pe fermieri să decidă cu privire la momentul optim pentru însămânțare, dar și pentru recoltare, precum și cu privire la tipul și cantitatea potrivită de îngrășăminte sau pesticide care trebuie utilizate. Datele provenite de la senzorii IoT ajută la respectarea noilor reglementări de mediu și le permite fermierilor să identifice problemele de sănătate care le afectează animalele. Apariția 5G va crește precizia și viteza dispozitivelor IoT. Acest lucru va ajuta la producție, precum și la gestionarea costurilor și va exista, de asemenea, o reducere a deșeurilor.

Efecte secundare ale tehnologiei 5G

Nu toate efectele 5G în agricultură vor fi pozitive – agricultura inteligentă va duce la pierderea unor locuri de muncă, dar Omdia consideră că vor fi create noile domenii de aplicare, precum banda largă wireless îmbunătățită în exterior și interior, dar și automatizarea industrială vor duce la creearea de noi locuri de muncă, cu un efect pozitiv net în ansamblu.

Agricultura este doar unul dintre sectoarele abordate în studiul care şi-a propus să analizeze impactul socio-economic pe care tehnologia 5G îl va avea până în 2030 în cinci state europene, respectiv: Franța, Spania, Belgia, Polonia și România.

Studiul analizează rețeaua 5G din punctul de vedere al vânzărilor activate, creeare de noi locuri de muncă și emisiile de gaze cu efect de seră care pot fi evitate în aceste cinci state.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole