Tehnici de cultivare a cartofilor pentru diminuarea problemelor în perioada de vegetație

31

cartofi_culturaPentru a nu avea probleme in cultivarea cartofilor, in primul rand, trebuie sa cumparam cartofi de samanta certificati.

Plantarea cartofilor pentru consum luati din piata sau de la magazinul alimentar este o loterie. Pe langa problema bolilor acesti cartofi sunt tratati cu un inhibitor de crestere pentru a nu germina.
Cresterea cartofilor in sol cu pH situat intre 5.0 si 6.0 nu trebuie sa ridice probleme. Dar daca Ph- ul este mai mare cartofii sunt predispusi la imbolnavire. Adaugand gunoi bine fermentat, turba, sau compost rezolvam problema.

Nu trebuie sa plantam cartofi in locul unde cu un an inainte am avut rosii sau vinete deoarece aceste specii fac parte din aceiasi familie cu cartoful si vor atrage daunatorii comuni si problemele similare.

Institutul cartofului din Brasov a creat 34 soiuri de cartof, din care 17 sunt inscrise in Catalogul Oficial. Vom putea alege cu prioritate soiurile: Roclas, Christian, Dacia, Amelia, Nicoleta, Tampa si Rustic.

Vom planta cartofi incoltiti cu colti vigurosi si sanatosi. Acestia se pot planta intregi sau taiati. Fiecare parte taiata trebuie sa contina cel putin un colt viguros.
In conditiile in care solul este rece, gradinarii prefera sa puna o folie de plastic, in timpul noptii, pentru a forta rasarirea.

Cartofii se planteaza primavara pana cel tarziu in decada o doua a lunii aprilie, dar se mai pot planta ca a doua cultura la inceputul verii. Pentru cultura care se infinteaza primavara putem merge pe doua soiuri; un soi timpuri si unul mai tardiv pentru a avea o esalonare a recoltarii.
Pentru cartofi alegem un loc insorit cu un bun drenaj, astfel ca radacinile si tuberculii sa se dezvolte cat mai bine.

Vom putea opta pentru una din urmatoarele trei variante de plantare:

Metoda pe rigola: Este o metoda traditionala, prin care sapam un sant (rigola), de o adancime mica, pe care punem cartofii cu coltii in sus, si ii acoperim cu 2-3 cm de sol. Pe urma dupa ce plantele au rasarit vom face un musuroi, pe care il inaltam dupa cum creste vegetatia. Daca planta are 10 cm inaltime, musuroiul il vom face ca sa acopere jumatate din parte aeriana a plantelor. Facem aceasta operatiune pana cand plantele infloresc.

Metoda prin mulcire. Unii gradinari prefera sa puna cartofi de samanta pe sol pregatit si sa-i acopera cu cativa centimetri de mulci. Si in acest caz procedam ca si in cazul musuroitului. Cand plantele au crescut 10 cm acoperim cu 5 cm cu mulci, pana cand plantele au ajuns sa infloreasca. Daca avem rozatoare pe teren aceasta metoda nu prea este indicata.

Metoda in container. Aceasta metoda ocupa putin spatiu. Cartofii se pun in partea de jos a containarului si se acopera cu un strat de 2-3 cm cu pamant organic. Se procedeaza la fel, odata cu cresterea partii vegetative; respectiv se acopera periodic cu pamant pana se umple containarul. In acest caz se pot folosii balotii de turba pentru a se planta direct in ei.

Citește și

Cmentariile sunt închise