Taxa pe “stâlp” încă în analiză

19


stalpffIonel Blănculescu, consilier onorific al Primului Ministru, a declarat, în cadrul conferinţei cu tema Reforma sistemului de absorbţie al fondurilor europene, că pentru moment, problema controversatei taxe pe construcţiile speciale nu este rezolvată
: „Spun încă pentru că promisiunea primului ministru în cadrul Coaliţiei este de a face o analiză de impact pe ceea ce s-a întâmplat după a doua plată de pe 25 septembrie şi dacă analiza de impact va conduce la ideea că şocul este cu mult mai puternic decât cel care a fost preconizat atunci vor interveni modificări începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Altfel spus, vom corecta un element care ar putea afecta situaţiile financiare ale unor companii care nu şi-au prognozat în cadrul bugetelor de venituri şi cheltuieli această cheltuială consistentă care poate să afecteze rezultatele financiare, dar pe de altă parte trebuie să recunoaştem că va reprezenta fundamental pentru scăderea contribuţiilor pentru asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, ceea ce din punctual de vedere al angajatorilor va reprezenta un element de valoare adăugată. Probabil vom asista la un proces de compensare în trimestrul IV al acestui an. Trebuie să ştim pentru adevăr că acest impact a fost măsurat de către Ministerul Finanţelor la 1,5 miliarde lei, însă a fost diminuat de FMI la 400 milioane lei, de aproape 4 ori mai redus, afirmându-se că România nu este capabilă să colecteze în totalitate o astfel de taxă. Eu zic că această colectare se face corect pentru că sunt implicate companii mari şi impactul este cel prognozat de Ministerul Finanţelor”.

Rodica Orjanu

Citește și

Cmentariile sunt închise