Taxă nouă în agricultură

10

insecticidStatul pregăteşte o taxă de 2% pentru pesticidele folosite de agricultori. Vestea i-a nemulţumit pe fermieri, care se plâng că sunt deja taxaţi.

Producătorii vor fi forţaţi să majoreze astfel preţurile pentru a recupera taxa prevăzută într-o ordonanţă a Ministerului Mediului, aflată acum în dezbatere publică. În final, lanţul scumpirilor se va închide la cumpărători.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli: „Toate impozitele și taxele care se adaugă la cheltuieli nu fac decât să crească prețurile produselor agricole și implicit se vor resimți în galantare”.

Suma pe care o plătesc fermierii pentru produsele folosite pentru protecţia plantelor de mucegai sau şoareci este deja prea mare, spun aceştia. În anii cu secetă, cum este acesta, tratamentul culturilor îi costă mult pe agricultorii care au livezi şi solarii cu legume.

În total, valoarea pieţei de pesticide se ridică la 318 milioane de euro. Ordonanţa Ministerului Mediului mai prevede o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri produsă în fermă.(Integral pe digi24.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise