Țăranii cresc prețurile terenurilor agricole ca să nu le mai cumpere străinii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reprezentanții companiei imobiliare DTZ Echinox susțin că în comparație cu 2008, prețurile la hectarul agricol tranzacționat s-au dublat. Analiștii din real estate au mai spus că chiar și în aceste condiții în care prețurile au crescut, terenurile agricole din România sunt atractive pentru străini. Referitor la liberalizarea funciară, specialiștii de la DTZ Echinox consideră că nu vom avea parte de o avalanșă de străini care vor vrea să cumpere terenuri în România.

În topul celor mai scumpe terenuri agricole se află, potrivit datelor DTZ Echinox, Ialomița – Slobozia unde un hectar se vinde cu 2.700 de euro, zona urmată de TimiȘ – Arad (2.400 euro/hectar), Buzău – Ploiești (2.350 euro/hectar) și Dolj – Oltenița (2.250 euro/hectar). Prețul este stabilit în funcție de suprafața totală în proprietate, calitatea solului, prezența sistemelor de irigații. La polul opus se situează terenurile din zone precum Deva, Mures, Cluj, Bistrița unde prețul pentru un hectar de pământ este cuprins între 1.700 și 1.800 de euro.

“La ora actuală există mai multe companii din străinătate, atât din Europa cât și din Orientul Mijlociu, care testează piața. Unele dintre aceste companii activează de mult timp pe piața locală, sunt bine înrădăcinate în metodele de lucru și vor continua achizițiile în vederea lărgirii portofoliului, așa cum au făcut-o și în intervalul 2008 – 2013. Din Europa, companiile belgiene, daneze și olandeze continuă să facă achiziții, în zonele în care sunt deja prezente, iar dintre investitorii recent intrați pe această piață vorbim de companii din Turcia, Egipt și Israel. Ei profită de cei care nu-și permit să muncească terenurile pe care le au în proprietate”, a explicat pentru Wall Street Flavius Pop, consultant în cadrul departamentului de investiții al DTZ Echinox.

Referitor la liberalizarea funciară, reprezentanții companiei amintite mai spun că deși în prezent, investitorii străini au interdicție la achiziții de teren agricol pe teritoriul României, ei o pot face înființând o societate comercială.

“Restricția existentă împiedică doar achiziția directă de către nerezidenți a terenurilor agricole, tranzacțiile fiind momentan realizate prin intermediul unor societăți comerciale înființate în România. Având în vedere că aceste societăți pot fi controlate total de către cetățeni nerezidenți, nu credem într-o explozie a cererilor chiar și după data menționată”, consideră Flavius Pop. (Sursa: recolta.eu)