27 mai 2022 - 18:59

Invazie de Tanymecus în culturile agricole! Fermierii, forțați să lupte fără arme

Tanymecus dilaticollis, sau rățișoara porumbului, așa cum este cunoscută în limbaj popular, reprezintă un dăunător extrem de răspândit pe terenurile agricole din toată țara. Cu ani în urmă, această insectă era combătută prin tratamentul semințelor cu pesticide neonicotinoide, însă în urma avertizărilor de la nivel european, acest tratament nu mai este permis la toate culturile. Ministerul Agriculturii a acordat derogare, anul acesta, doar pentru tratarea semințelor de porumb și sfeclă de zahăr, însă Tanymecus produce pagube imense și în alte culturi.

În aceste condiții, mulți fermieri care cultivă floarea soarelui de ani bun susțin că vor renunța la această cultură, pentru că pagubele înregistrate sunt prea mari. Practic, agricultorii duc o luptă fără arme împotriva dăunătorilor care le decimează producțiile. روليت مباشر

Realizatorul Cătălin Lența a abordat subiectul în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, alături de directorul executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), Florentin Bercu. Potrivit acestuia, în momentul de față nu există o alternativă viabilă pentru combaterea dăunătorului Tanymecus dilaticollis, în contextul în care neonicotinoidele sunt interzise.

”Este trist. Pentru floarea soarelui și rapiță nu s-a mai acordat derogare anul acesta, doar pentru porumb și sfeclă de zahăr. Din ceea ce cunosc eu, la floarea soarelui și la porumb, nu există altă alternativă pentru combaterea Tanymecus. La rapiță există o alternativă, dar este mult mai costisitoare și mai puțin eficientă. Ce nu înțeleg acei așa-ziși ecologiști înfocați este faptul că e mult mai simplu și din punct de vedere tehnic, dar și al mediului, să faci un tratament la sămânță, decât să faci 3-4 tratamente în vegetație. جميع المواقع التي تقبل الدفع بالباي بال paypal Albina nu zboară pe sub pământ și nu zboară când semeni. (…) Sunt situații când nu ai ce face, pur și simplu ești forțat să întorci cultura. Acum, după anul de secetă de anul trecut, apar mai multe probleme: în primul rând dacă mai ai bani să mai cumperi altă sămânță, în al doilea rând dacă mai găsești sămânță”, a explicat Florentin Bercu pentru AGRO TV.

Întrebat dacă fermierii din UNCSV au optat să mai cultive în continuare floarea soarelui, directorul executiv al organizației a răspuns afirmativ, precizând însă că agricultorii au fost mult mai precauți, atât din cauza dăunătorului Tanymecus, dar și din cauza secetei extreme prin care au trecut în 2020.

”Bineînțeles că o parte din ei au pus în continuare floarea soarelui, dar au fost foarte foarte atenți și restrictivi la încheierea de contracte forward. Dacă anul trecut au mers până la 1,5 tone, anul acesta 90% din ei s-au oprit la 1 tonă. ويسترن يونيون مول العرب Deși prețurile au urcat foarte mult, suntem conștienți că pe măsura prețurilor sunt și penalitățile”, a precizat Florentin Bercu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.