Problemele în agricultură sunt înlănțuite. An de an apar situații noi: pandemia, războiul, seceta și inflația care a atras după sine creșterea prețurilor la inputuri, creșterea prețului la energie. Criza cerealelor din Ucraina pare a fi cireașa de pe tort. Un aspect tot mai vehiculat este însă si criza forței de muncă. Sunt foarte puține persoane interesate de un loc de muncă în agricultura din România.
Agricultura este o oportunitate. Nu este o criză.
Un tânăr antreprenor din sectorul agricol, prezent la Conferința Agricultura Viitorului care a avut loc în capitala, joi, 18 mai a.c., a vorbit despre oportunitatea de a activa în sectorul agricol și despre șansa de a “profita” de criză pentru a face bani.
“Este un fenomen care a început acum 8 ani. Toți se plâng dar, din propria experiență, stiu ca sunt oameni necalificați care au ajuns la o vârstă și nu vor să muncească. Ca antreprenor mai mult te chinui. Am avut o perioadă în care am insistat să am angajați din mediul local. Este un masochism antreprenorial. Partea de migrație nu este de acum, din generația noastră, ci din toate timpurile. Oamenii vin la noi în țară cu drag, cu speranța unei lumi mai bune. Noi trebuie să îi ajutam să se adapteze și să le oferim o viziune a propriei munci”, afirmă omul de afaceri, Ionel Burtea.
Noi nu vedem soluții pe termen lung, noi doar ne plângem
“Vedem doar o criză, noi nu vedem soluții pe teremen lung. În 2021 nu exista războiul. Ucraina tot producea aceleași cantități de cereale. Nu erau traderii care făceau acest tranzit, iar prețul era competitiv. Toți se plâng că traderii sunt cei care fructifică, dar nu am văzut antreprenori din agribussines care sa ofere soluții. Ei doar se plâng. Agricultura este o oportunitate, iar aici vedem o viteză de schimbare și de adaptare foarte mare. Acum 3 ani nici nu știam că există serele verticale. Acum cercetez și văd fonduri de investiții în țară, văd în zona de plante aromatice proiecte începute. Acest lucru mă bucură”, conchide tânărul antreprenor.
Crizele au adus bunăstare, evoluție și boomuri economice. Ionel Burtea continuă, arătându-și dezamăgirea: ”Din păcate sunt mulți care nu văd orizontul de timp. E foarte important să ai lanțul închis. Materia primă este influențată de trader care fructifică oportunități. Bursa și indicatorii pe cereale sunt pe nivel global dar, local, trebuie să mergem pe produs cu valoare adăugată”, este părerea fermă a lui Ionel Burtea.