Tanar fermier: ”E cumplit! Anul trecut am taiat de la investitii, acum nu mai avem de unde”

Problema secetei este una dramatică pentru fermierii români. Chiar și după ploile din ultima vreme, situația a rămas la fel de dificilă pentru muți dintre acestea, pentru că precipitațiile au venit mult prea târziu, iar culturile sunt deja calamitate. Mai mult, unii au avut ghinionul ca și această ploaie târzie să îi ocolească. Într-o astfel de situație se află Raul Mărunțoiu, fermier din județul Constanța, invitatul lui Ovidiu Ghinea în ediția de luni a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Tânărul lucrează o suprafață de aproximativ 1000 de hectare, iar o bună parte din aceasta este distrusă complet.

”Din păcate, la mine în zonă, situația este dramatică în momentul de față. Avem mare parte din culturile de toamnă compromise, iar când spun compromise, mă refer la un procent de 100%. Eu am pierdut o suprafață de 360 de hectare de orzoaică de toamnă și undeva la 340 de hectare de grâu. Ne confruntăm cu e secetă cum nu s-a mai văzut până acum. Mi-au spus fermieri cu o vastă experiență în domeniu, 30-40 de ani în agricultură, că nu au mai întâlnit așa ceva. Doar câțiva bătrâni din sat își mai aduceau aminte de momentul 1947.

Din păcate și căderile de precipitații din ultima vreme ne-au cam ocolit. A plouat pe o arie restrânsă, tangențial față de grosul căderii principale de precipitații, dar nici vorbă să fie o cădere consistentă. Și culturile de primăvară simt foarte dur lipsa de precipitații. Sunt răsărite, dar într-un stres hidric fenomental”, a precizat tânărul fermier pentru AGRO TV.

Întrebat despre comisia care trebuie să vină să constate pagubele, pentru ca mai apoi să poată fi acordate despăgubirile de la MADR, fermierul a precizat că aceasta nu a ajuns încă la pământurile sale, iar procesul se desfășoară greoi, pentru că fermierii aflați în această situație sunt foarte mulți.

”Cea mai mare parte a județului este calamitată. La mine în zonă încă nu a venit comisia să constate pagubele, nu am fost contactat nici de DAJ. Comisia care se ocupă pe zona teritorială în care activez eu a început lucrul, iar din informațiile pe care le am, sunt undeva la 20 de fermieri pe zi, notificați în prealabil în ziua anterioare, dar fiind foarte multe situații, se merge foarte greu. Nu prea fac față, aceasta este problema”, a subliniat Raul Mărunțoiu.

Tânărul a precizat că, în situația actuală, nu va mai întoarce culturile pentru a semăna culturi de primăvară, pentru că terenul este compromis, iar paguba ar fi dublă:

”În situația de acum, dacă nu se schimbă nimic, nu voi întoarce culturile, pentru că nu am în ce să semăn. Deja paguba pe care am suferit-o anul acesta este mare de tot, iar dacă ar fi vorba să întorc și să pun ceva culturi de primăvară, le-aș pune în același scrum în care mi-au murit păioasele. Or ar fi o pagubă dublă, nu îmi mai permit în momentul acesta un asemenea lucru. Și așa sunt într-o dilemă”, a mai declarat Raul Mărunțoiu.

Tânărul fermier a mai vorbit și despre handicapul cu care veneau fermierii din zona Dobrogei după producțiile slabe de anul trecut:

”Noi nici anul trecut nu am avut un an favorabil. Dacă în urmă cu 3 ani, când am avut un regim fluviometric normal pentru Dobrogea, făceam undeva la 4300 de kilograme per hectar la floarea soarelui, anul trecut am făcut 2000 kg. Dacă făceam 7800 kg per hectar la porumb, anul trecut am făcut 3500 kg. Deja venim cu un handicap, deoarece noi am menținut nivelul arendei constant. De unde am tăiat? De la investiții, bineînțeles. Am zis că mai rezistăm un an fără și achiziționăm anul următor, iar anul acesta ne-a făcut cea mai urâtă surpriză. E cumplit! Anul trecut am tăiat de la investiții, anul acesta nu știu dacă o să mai avem de unde să tăiem”, a mai adăugat Raul Mărunțoiu.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.