Fermierii români au ajuns la capătul puterilor. Fermele de animale sunt din ce în ce mai greu de susținut, atât din cauza pandemiei, cât și din cauza secetei care a dus la scumpirea nutrețurilor. În această situație, tot mai mulți crescători de animale se văd puși în situația să renunțe la ferme sau să se reorienteze spre alte sectoare. În ultimele luni, atât grupurile de pe facebook, cât și site-urile de anunțuri s-au umplut de anunțuri ale fermierilor care își vând animalele.
Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, factorii care au dus la această situație sunt numeroși, de la scumpirea nutrețurilor, arendele mari și lipsa forței de muncă, până la prețul de nimic pe care îl oferă procesatorii pe laptele fermierilor.
Un fermier întors în urmă cu câțiva ani din străinătate și-a investit toți banii agonisiți într-o fermă de bovine. Are 40 de capete, însă vremurile actuale nu-i mai primit să-și susțină afacerea. De aceea, ferma sa apare acum într-un anunț pe OLX, la prețul de 150.000 euro. Agricultorul susține că nu are terenuri, iar arenda este mult prea mare, așa că singura soluție pe care o mai are este să renunțe la animale.
„M-am întors din străinătate să-mi fac o afacere, dar după ani de muncă sunt nevoit să vând ferma, pentru că arenda este mare, nu am forţă de muncă şi laptele este slab plătit. Am 40 de animale, am tractoare, am investit tot ce aveam, iar acum vând totul cu 150.000 de euro“, spune fermierul.
La fel ca el mai sunt mulți alții care își vând ori efectivele de animale, ori fermele cu totul. ”Toată vara am lucrat pe minus, avem pierderi de 30.000 de lei. Dacă nu ne sprijină Ministerul Agriculturii cu subvenţii, o să crească ei vaci la etaj, la Bucureşti, căci la noi în zonă 90% din oameni vor să-şi vândă fermele“, spune un alt fermier din județul Harghita.
Potrivit datelor prezentate de Ziarul Financiar, dacă în 2006, înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, şeptelul țării noastre era de 3 milioane de bovine, acesta a scăzut cu o treime până în 2019. La momentul actual, România mai are în jur de 2 milioane de capete de bovine.