Cartoful este unul dintre alimentele de bază ale românilor, însă în ultimii ani, România îl produce din ce în ce mai puțin, în timp ce cantitățile importate sunt tot mai mari. Acest lucru s-ar putea schimba însă, iar Clubul Fermierilor Români propune chiar și un plan concret în acest sens.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, noul președinte al Clubului Fermierilor Români, Laszlo Becsek, a prezentat pe scurt situația critică în care se află sectorul cartofului din România în momentul de față, dar și strategia de relansare a lui.
”Aș detalia puțin acest plan național strategic al cartofului. Ca să observăm importanța lui, aș începe cu niște cifre. România a avut în anii 80-90 o suprafață de 400.000 de hectare de cartof. Anul trecut, conform datelor APIA, am avut 32.000 de hectare, care înseamnă 0,003% din totalul arabil al țării. Pe această suprafață, noi putem să asigurăm 35-40% din necesarul de cartofi consumați în țară. Restul vine din import. Aici am ajuns în 30 de ani, dar o scădere drastică a avut loc din 2013.
Cartoful este a doua pâine a țării. Deși suprafața este atât de nesemnificativă, ca aliment de bază, este foarte important. Dintr-un kilogram de cartofi poți să gătești pentru o familie de patru persoane. Are peste 300 de rețete culinare; este un aliment de bază în foarte multe țări.
Am făcut acest plan național strategic al cartofului ca să arătăm modalitatea prin care putem să redresăm acest sector, să ajungem să producem măcar necesarul țării. Am pornit de la o cifră de 17 milioane de locuitori. Conform statisticilor, consumul per locuitor este cam de 100 kg/an, deci avem nevoie de 17 milioane de tone. Am luat în calcul o producție de 27 milioane de tone/hectar, este o producție foarte modestă. Și am luat în calcul o creștere anuală de 11%, care este realizabilă. Astfel, în 7 ani de zile, putem să redresăm sectorul, producția și putem să producem necesarul țării la sfârșitul ciclului de Politică Agricolă Comună”, a precizat Laszlo Becsek în direct la AGRO TV.
Laszlo Becsek este unul dintre cei mai mari fermieri români, membru fondator al Clubului Fermierilor, absolvent al facultății de agricultură din Cluj-Napoca și Doctor în agronomie. Cu o experiență de peste două decenii în agricultură, acesta conduce o fermă cu o suprafață de peste 1.000 de hectare de teren, având în asolament cartofi pentru consum, cartofi pentru sămânță, grâu, rapiță, porumb și ceapă.