Suprafeţe agricole din majoritatea regiunilor vor prezenta deficite de apă în sol, în intervalul 30 septembrie – 6 octombrie

36

secetaddsÎn Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea şi Muntenia, local în centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Crişanei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, arată prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2014.

Pe de altă parte, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Oltenia, Banat, Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei, Transilvaniei, vestul Munteniei, izolat în sud-estul Dobrogei.

Conform specialiştilor ANM, în Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea şi Muntenia, local în centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Crişanei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Din punct de vedere al stării de vegetaţie a culturilor agricole, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, în zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă se vor putea desfăşura mai lent.

În timp ce la cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări, porumbul va parcurge predominant maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea, pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Sfecla de zahăr va parcurge acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar cartoful, uscarea vrejilor şi recoltarea. De asemenea, speciile pomicole şi viticole îşi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

La culturile de toamnă (rapiţă, orz) însămânţate în epoca optimă se vor înregistra germinarea-răsărirea (20-100%) şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată lucrările de semănat. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat se vor desfăşura în condiţii bune.

Prognoza meteorologică relevă faptul că, în intervalul 30 septembrie – 6 octombrie, vremea mai caldă decât în mod obişnuit, iar temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 21 de grade Celsius în prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius şi 7 – 18 grade Celsius, în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor agricole.

În plus, temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10 şi 26 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce minim aerului se va încadra între 3 şi 16 grade Celsius, în aproape toată ţara. Valori mai scăzute, respectiv între zero şi două grade, se vor înregistra în zonele depresionare.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 12 şi 23 de grade Celsius, optimă desfăşurării fazelor de creştere şi dezvoltare la culturile semănate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă. Meteorologii estimează apariţia ploilor locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise