Suprafața de teren afectată de secetă a ajuns la 350.000 de hectare

Ministrul Achim Irimescu este nemulțumit din cauza faptului prea puține terenuri pot fi irigate.
water-sprinklers-880970_1280
Fix în ziua în care vremea s-a răcit accentuat, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a vorbit despre suprafețele agricole din România ce sunt afectate de secetă la această data. 350.000 de hectare, cele mai multe cu porumb și floarea soarelui, au probleme din cauza deficitului de apa din sol.
„Pe zone, cele mai mai afectate sunt sudul tării, nordul Moldovei, în Botoșani. Pe mine mă sochează că, deși am pus la dispoziție apă să poată fi irigată o suprafată totală de 385.000 de hectare (au fost umplute cu apă canalele de irigații, n.r.), mai puțin de o treime din suprafețe au beneficiat de irigații”, a precizat Achim Irimescu.
Ministrul Agriculturii spune că fermierii se plâng de tarifele mari pe care trebuie să le pătească pentru apa folosită la irigat și, implicit, a energiei electrice consumate în acest scop. Agenția Natională de Imbunătătiri Funciare (ANIF) este instituția care impune aceste tarife la apa pentru irigat.
De asemenea, agricultorii vor beneficia de o schemă de minimis de 30 milioane lei, prin care vor fi acordate subvenții pentru energia electrică folosită la irigații. În România există 9,3 milioane hectare de teren arabil.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole