Nu o spune oricine, ci un fermier cu ștate vechi din județul Constanța, Gheorghe Lămureanu, care a adăugat că sistemele de irigații creează plusvaloare, iar băncile şi-au schimbat punctele de vedere şi dau credite mai ușor pentru acest domeniu.
„Schimbările climatice sunt dure, dar trebuie să luăm măsuri care să combată acest flagel. Dacă vom continua aşa, în 2-3 ani vom ajunge la neasigurarea grâului şi porumbului necesar pentru oameni şi animale”, a declarat nu demult Gheorghe Lămureanu, proprietar Agroterra, la ZF Agropower.
El spune că, în 2020, în exploatația pe care o conduce au fost irigate 400 ha din cele 1.500 lucrate.
„Am irigat din 1 aprilie până pe 1 noiembrie, un mare efort, greu de suportat. Irigatul este pentru a completa necesarul de apă, nu pentru a asigura întreaga cantitate de apă”, a continuat fermierul constănțean.
Tot el spune că, înainte de 1989, în județul Constanța, din 560.000 de hectare lucrate se irigau 475.000 de hectare, pentru că fermierii de acolo se situau „la polul secetei”.
„Atunci aveam 2.500 lei salariu şi 1.000 de metri cubi de apă costau 18 lei, iar acum nu ne permitem să plătim apa, pentru că e foarte scumpă. Preţul apei e dat 95% de energia electrică. Eu ridic apa de la 80 metri diferență de nivel şi mă costă, cu propria staţie de pompare, 400 de lei/hectar la o udare”, a mai spus Lămureanu.
Acesta a adăugat că, în 4-5 ani, 60-70% din suprafaţa judeţului Constanţa ar putea fi irigată.
„În alţi 6-7 ani am putea ajunge la 90%, cât se iriga altădată în acest judeţ. Orice suprafaţă amenajată pentru irigaţii este un bun câştigat”, a continuat producătorul agricol, care a mai adăugat că toată Europa se zbate să cumpere grâul românesc, în condițiile în care România poate produce şi hrăni de 3-4 ori populaţia ţării „dacă e nevoie”.
Liderii fermierilor români spun că, în perioada comunistă, România iriga între 2,5 şi 3 milioane de hectare anual. Suprafeţele mari amenajate pentru irigaţii au fost pierdute după 1990 pentru că fie nu s-a mai investit în mentenanţă, fie sistemele au fost lăsate în paragină, fie au fost descompletate.
Pentru un sistem de irigaţii nou, fermierii investesc între 2.000 şi 4.500 de euro pe hectar.