Supliment alimentar administrat vacilor în vederea reducerii gazelor cu efect de seră

24

vaci_mareUn nou supliment alimentar dat vacilor de lapte a dus la scăderea cu 30% a emisiilor de metan, gaz cu efect de seră produs în procesul de digestie al acestor rumegătoare. Este un element promițător în lupta împotriva încălzirii climatice, transmite AFP.

Bovinele din crescătorii produc circa 44% din emisiile mondiale de metan rezultat din activitățile umane, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), arată autorii unui studiu publicat în cea mai recentă ediție a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Fermentația în rumenul bovinelor (cel mai voluminos din cele patru compartimente ale stomacului) produce metan, provenit din acțiunea micro-organismelor în digestie. Animalele trebuie să elimine aceste gaze pentru a supraviețui. Astfel, vacile de lapte emit câte 450 — 550 de grame de metan pe zi.

Oamenii de știință au descoperit că o substanță botezată 3-nitrooxipropanol (3-NOP), realizată de firma olandeză DSM Nutritional Products și administrată ca supliment alimentar, blochează o enzimă necesară formării metanului în rumen, fără să afecteze digestia. Cercetarea, desfășurată timp de trei luni în grajdurile Penn State University (Pennsylvania, estul Statelor Unite) pe 48 de vaci din rasa Holstein, a mai arătat că acest nou inhibitor de metan a făcut animalele să ia cu 80% mai mult în greutate decât cele din grupul de control. Creșterea de masă corporală se explică prin carbonul care nu a mai fost folosit în formarea metanului și pe care organismul l-a utilizat pentru a produce mai mult țesut.

Nu a scăzut cantitatea de alimente consumată de vaci și nici capacitatea lor de a digera fibre. Sănătatea lor nu a fost afectată, precizează Alexander Hristov, profesor de nutriție la Penn State UNiversity, principalul autor al cercetării. În plus și foarte important, cantitatea de lapte nu a scăzut, adaugă el.

În ultimii ani, mai multe echipe de cercetători au testat numeroase substanțe chimice, îndeosebi nitrați, care să scadă producția de metan a rumegătoarelor, reușind să ajungă la reduceri și de 60%. Însă a trebuit să se renunțe la acești agenți din cauza nocivității lor asupra sănătății și a riscurilor pentru sănătatea alimentară și mediu.

‘Dacă Agenția Americană pentru Produse Alimentare și Medicamente (FDA) aprobă acest inhibitor de metan și dacă va fi introdus în sectorul agricol, s-a putea înregistra un puternic impact asupra emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din crescătorii’, a declarat pentru AFP profesorul Hristov. El a apreciat că producătorii de lapte și crescătorii ar putea fi stimulați să folosească acest supliment alimentar. Marele avantaj este câștigul în greutate, pe care vacile îl pierd de obicei, în mare parte, când fată, fiindcă produc atunci mult lapte, arată nutriționistul.

Sesnon Endowed, profesor de știință animală la Universitatea California din Davis, care nu a participat la cercetare, consideră că ‘acest inhibitor de metan este foarte promițător fiindcă nu ne așteptam la o asemenea reducere’. ‘Un procent de 30% este imens și poate face o mare diferență în gazele cu efect de seră din sectorul agricol’, a declarat el AFP.

Agricultura contribuie în total cu 24% la emisiile mondiale de gaze, în principal CO2 și metan.

‘Este interesant pentru agricultori fiindcă nu trebuie să schimbe felul în care își hrănesc animalele. Este și foarte diferit de ceea ce se întreprinde în prezent pentru a micșora producția de metan a rumegătoarelor, adică modificarea regimului alimentar’, încheie el. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise