19 octombrie 2021 - 19:23

Suntem pregătiți pentru pesta porcină africană?

Zootehnistii critică modul de lucru al autorităților.

pig-1615683_1280

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a emis un comunicat de presă în care anunță că a aflat „cu surprindere astăzi, în cadrul unei întrevederi cu președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, faptul că nu au fost declanșate verificări în gospodăriile populației la porci, în contextul riscului major de apariție a pestei porcine africane”.

Regăsiți în continuare comunicatul de presă semnat de către Eugenia Pană, președintele ACEBOPR.

Președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România a aflat cu surprindere astăzi, în cadrul unei întrevederi cu Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, faptul că nu au fost declanșate verificări în gospodăriile populației la porci, în contextul riscului major de apariție a pestei porcine africane.

Atragem atenția asupra urgentării acestei acțiuni, dat fiind pericolul de introducere a virusului pestei porcine africane în România. Toate focarele identificate până acum în Republica Moldova au fost în gospodării ale populației, apariția bolii fiind confirmată tardiv, după moartea porcilor.
Pesta porcină africană este o boală cu răspândire rapidă și mortalitate mare. Cheltuielile pentru eradicarea ei sunt imense. Din acest motiv supravegherea în gospodăriile cu porci este o prioritate. La fel și verificarea întărită a mişcării lor: prezența în târgurile cu animale (deși a fost interzisă în anumite zone), verificarea curselor aeriene care sosesc din ţările în care evoluează pesta porcină africană, interzicerea deversării deşeurilor alimentare ale acestor curse în aeroporturile noastre, supravegherea deversării deșeurilor alimentare de pe vapoare, dezinfecţia rutieră a mijloacelor de transport la granițele de risc și altele.

Membrii asociației noastre sunt în alertă maximă și în același timp convinși că apariția pestei porcine africane în România va fi un dezastru național, care va duce tot sistemul într-un faliment fără precedent.

Ei solicită clarificarea de urgenţă a mijloacelor de ecarisare în cazul în care mâine boala pătrunde în România.

Solicită vehement și indreptăţit să cunoască planul de aplicat în fiecare fermă în caz de boală: cum vor ucide porcii, cu ce, unde îi vor neutraliza sau îngropa, dacă există sumele necesare pentru toate acțiunile – inclusiv repopularea și cine va suporta pierderile de venit.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită informarea transparentă a populației asupra planurilor concrete de luptă contra pestei porcine africane pe care le are Guvernul României și micșorarea riscului de apariție prin instiuirea unor măsuri întărite adecvate.