3 august 2021 - 04:12

“Suntem liantul dintre agricultori şi autorităţi”

Ovidiu Ghinea, directorul de programe al Agro TV, descrie pentru telespectatori planurile pe care le are în toamna acestui an singura televiziune ce se adresează agriculturii şi satului românesc.

wp_20160830_14_24_40_pro-3

 

Ce noutăţi vor fi la Agro TV în toamna acestui an?

Ovidiu Ghinea: Agro TV îşi propune ca începând din această toamnă să aducă în faţa televizorului un public numeros şi divers. Pentru a împlini acest deziderat, producţiile Agro TV se vor adresa tuturor celor care iubesc agricultura şi satul românesc. În consecinţă, telespectatorii noştri vor descoperi producţii precum “Portret de Fermier”, “ABC-ul Consumatorului”, “Dicţionarul Vinului”, “Cum se fabrică”, “Casă, Curte şi Grădină”. Restul noutăţilor vor fi regăsite de telespectatorii Agro TV, zi de zi.

Care sunt emisiunile din noua grilă pe care crezi că publicul le va îndrăgi cel mai tare?

Fiecare emisiune va avea publicul ei şi sunt convins că şi producţiile consacrate vor fi la fel de urmărite ca cele noi. Mă refer aici la “Agricultura la raport”, “Agro Turism”, “Agro Proiecte de success” şi multe altele pe care, cu siguranţă, cei care îndrăgesc Agro TV le cunosc deja.

În ultima perioadă ai stat de vorbă cu oameni importanţi din agricultura românească, dar şi cu personalităţi din viaţa publică. Cum văd aceşti oameni viaţa omului simplu, care locuieşte la ţară?

Poate părea ciudat, dar există o conexiune incredibilă între oamenii care fac agricultură şi personalităţile din viaţa publică. Toţi iubesc satul românesc, tradiţiile şi sunt de acord că agricultura românească poate deveni motorul economiei. Am avut onoarea de a descoperi satul românesc prin ochii unor oameni deosebiţi, iubiţi şi cunoscuţi de către toţi românii. Mă refer aici doar la câteva personalităţi cu care am avut plăcerea să dialoghez pentru telespectatorii Agro TV: Helmuth Duckadam, Paul Surugiu- FUEGO, Benone Sinulescu, Gheorghe Turda,  Achim Irimescu, Dimitrie Muscă, Dan Corbuţ, Cornel Stroescu, Constantin Anghel şi mulţi alţii, la fel de importanţi, pe care îi veţi descoperi în această toamnă.

Care este legătura ta cu satul românesc?

Fiecare dintre noi este mai mult sau mai puţin legat de mediul rural. Legătura mea cu satul s-a făcut prin bunicii din partea mamei, care erau oameni simpli, de la ţară. Aveau o bucată de pământ, ceva animale, păsări şi munceau de la răsăritul soarelui până la apus. Ei mi-au insuflat dragostea pentru pământ, tradiţii şi pentru tot ceea ce înseamnă valorile satului românesc. Sunt convins că toţi cei care au sau au avut bunici la ţară nutresc aceleaşi trăiri, iar celor care nu au avut şansa să cunoască direct satul românesc le adresez invitaţia de a urmări programele Agro TV.

Ai stat de vorbă de curând cu zeci de oameni. Cui aparţine declaraţia care ţi-a rămas în memorie cel mai tare?

Am cunoscut oameni interesanţi, oameni cu care ai ce discuta, profesionişti în agricultură, oameni care-şi iubesc meseria. Sunt multe  declaraţii interesante, îmi este greu să mă opresc la una anume. Mi-a plăcut declaraţia domnului Anghel Constantin, fermier din judeţul Călăraşi, care a spus “pământul e bun, e roditor, totul e să nu uiţi să-l semeni”. De asemenea, am rămas impresionat şi de felul în care domnul Dimitrie Muscă a afirmat că îşi motivează oamenii. Un lucrător agricol bun ajunge să câştige în campanie agricolă 12.000 de lei pe lună.

Ce îşi propune Agro TV în relaţia cu telespectatorii şi cu cei din domeniul agricol?

Agro TV rămâne un partener corect, atât faţă de telespecatori, cât şi faţă de agricultori. Ne propunem să oferim programe de calitate, emisiuni care vin să satisfacă doleanţele privitorilor noştri. Agro TV îşi propune să cultive relaţia, parteneriatul  pe care îl avem cu publicul căruia ne adresăm. Sunt convins că vom reuşi să atragem din ce în ce mai mulţi oameni în faţa televizorului prin produsul pe care îl oferim zi de zi.

Ai fost prin toate zonele ţării în acest an. Unde se face agricultură în cel mai serios mod cu putinţă?

Cred că cel mai important lucru este că peste tot se încearcă să se facă o agricultură performantă. Am văzut zone diferite, cu caracteristici diferite. Am rămas plăcut surprins de zona de vest a ţării, dar asta nu înseamnă ca fermierii din celelalte regiuni nu fac treabă foarte bună. Eu cred că în România agricultura este în plină evoluţie, iar fermierii noştri pot face faţă, fără probleme, competitorilor europeni.

Când stai de vorbă cu oamenii simpli, ce te roagă aceştia să transmiţi la televizor? Care sunt cele mai mari nevoi ale lor?

Problemele diferă de la om la om. Noi încercăm să le facem cunoscute şi să găsim răspunsuri la problemele tuturor. Din păcate, anul acesta au fost probleme mari cu subvenţiile. Agro TV a reflectat corect situaţia, aşa cum o va face în orice situaţie. Noi căutăm să fim alături atât de marii fermieri, cât şi de oamenii simpli, suntem liantul dintre agricultori şi autorităţi.

Dacă romanii vor continua să îşi vândă pâmânturile unor străini, crezi că ţara asta îşi pierde identitatea?

Sper ca pământul să rămână românilor, iar vânzarea lui către persoanele străine să scadă. Ideal ar fi ca acest fenomen să dispară definitiv.

Un exerciţiu de imaginaţie! Ovidiu Ghinea, fermier cu 1.000 de hectare de teren agricol. Ce ai cultiva pentru a-ţi extinde afacerea?

Pentru a face agricultură performantă este nevoie de specialişti, de tehnologie. Este o meserie grea care implică multă pricepere. Cred că pentru a-ţi oferi răspuns la această întrebare mai am nevoie de ceva timp. Îţi promit ca până la următorul interviu, voi şti cu exactitate ce aş face dacă aş fi fermier cu 1.000 de hectare.