15 mai 2021 - 20:06

Sunt suficiente stocurile de alimente in perioada sarbatorii de Paste? Raspunsul Ministrului Agriculturii

Sunt încă câteva zile până la Paștele ortodox, iar românii deja au început să-și cumpere produse pentru masa de sărbătoare. Autoritățile dă asigurări că stocurile sunt suficiente pentru toți și recomandă tuturor să respecte măsurile de igienă și de distanță fizică pentru minimizarea riscului COVID-19 atunci când merg la cumpărături.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a asigurat că au fost luate măsuri pentru asigurarea siguranței alimentare, printre care: interzicerea exportului de cereale în afara UE și a anumitor produse alimentare pe perioada stării de urgență, deschiderea piețelor agroalimentare în care micii producători locali își pot vinde produsele, permiterea sacrificării mieilor în ferme respectând anumite măsuri speciale. De asemenea, Adrian Oros a făcut câteva precizări referitor la reglementările privind restricțiile celor care lucrează în agricultură.

„Există foarte multe stocuri, mai ales la producătorii români. Nu ştiu exact cum stau magazinele, dar producătorii români au stocuri de legume, de produse lactate şi lapte, de ouă, de carne de vită, de pasăre şi cu siguranţă sunt suficienţi miei pentru masa de Paşte. Anul acesta am făcut o derogare în plus faţă de derogările pe care le dădeam de fiecare dată în perioada sărbătorilor pascale şi am permis autorizarea punctelor temporare de sacrificare la nivelul fermei, în prezenţa unui medic veterinar care să facă controlul ante şi post mortem al carcasei. Fiecare om se poate deplasa la ferma cea mai apropiată, acolo unde fermierul doreşte să facă acest lucru şi să-şi procure mielul de Paşte din cel mai apropiat punct”, a declarat ministrul Adrian Oros la Digi24.

Ministrul MADR a menționat și că situația din piețele Agroalimentare trebuie organizate de către Administrația Piețelor pentru a respecta toate măsurile de igienă și distanțare dizică în contextul pandemiei de coronavirus. Fluxul de cumpărători în creștere trebuie organizat, iar intrarea în piață trebuie să se permită unui număr de persoane care să asigure distanța dintre cumpărători de minim 1,5 metri. De asemenea, fiecare persoană trebuie să poarte mănuși și măști.