Suceava: Agricultorii nu-şi pot vinde cartofii nici cu 30 de bani/kg. Preţul cartofului, de patru ori mai mic decât anul trecut

76

cartofimucegCultivatorii de cartofi, în special cei mari, se află într-o situaţie realmente disperată, preţul pieţei la kilogramul de cartof scăzând până la 30 de bani. 

Gheorghe Chiriac este unul dintre marii cultivatori de cartofi din judeţ, lucrând teren agricol în zona Bălcăuţi. Acesta a lucrat în acest an peste 50 de hectare însămânţate cu cartofi.

„Am pe stoc 800 de tone de cartofi şi nu le pot vinde. Preţul a scăzut la 30 de bani, dar nici aşa nu vine nimeni să cumpere cartofi. Mi s-a spus că pe piaţa europeană producţia la cartof este de trei ori peste necesar”, a declarat fermierul. Cum consumul de cartofi al populaţiei scade de la an la an, iar cererea din partea crescătorilor de animale este scăzută, perspectivele sunt foarte slabe în acest an.

„După 12 ani de când cultiv cartofi acum sunt hotărât ca la anul să nu mai însămânţez această cultură. M-am descurajat foarte tare, nu mai vreau nici să văd, nici să mănânc cartofi”, a spus foarte supărat cultivatorul.

Unul dintre cei mai mari cultivatori de teren din judeţ, Ilie Homeniuc, are pe stoc 2.000 de tone de cartofi pentru consum şi sămânţă. El a explicat că cel mai ridicat preţ la cartofi în acest an a fost de 40 de bani, imediat după recoltare, însă preţul a scăzut după două-trei zile, la 30 de bani. Acum, în mijloc de noiembrie, nici cu acest preţ nu sunt clienţi.

„Nu găsesc nici o explicaţie pentru ce se întâmplă, piaţa nu cere cartofi, suntem pur şi simplu blocaţi. Dacă păstrăm cartoful până în primăvară nu mai avem ce face cu el”, a declarat Ilie Homeniuc. Anul trecut, în această perioadă, cartoful se vindea de la producător cu 1-1,2 lei. (Integral pe monitorulsv.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise