27 mai 2022 - 08:37

Subvenții pentru crescătorii de vaci! Șeful APIA anunță începerea plăților

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat data la care instituția pe care o conduce poate începe plata subvențiilor pentru crescătorii de bovine.

În prezent, APIA efectuează plata avansului subvențiilor pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2021, însă pe listele curente sunt incluși numai crescătorii de ovine și caprine care beneficiază de sprijin cuplat zootehnic, nu și cei din sectorul bovinelor.

Practic, APIA efectuează acum plățile pentru următoarele scheme de plată:

  • Schema de plată unică pe suprafață
  • Plata redistributivă
    • primul interval: 1-5 ha inclusiv
    • al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv
  • Plata pentru înverzire
  • Plata pentru tinerii fermieri
  • Schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine

În cadrul unei videoconferințe organizată de grupul de presă Bursa, directorul Adrian Pintea a explicat de ce nu intră la plată și crescătorii de bovine, dar și data când aceștia vor începe să primească subvențiile.

”De ce doar ovină? Pentru că, așa cum fermierii noștri cunosc deja, la specia bovine încă suntem în perioada de retenție până în data de 17 noiembrie, astfel că aceștia nu au putut să intre acum la plata avansului”, a subliniat Adrian Pintea.

Respectarea perioadei de retenție este o condiție obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA, astfel că fermierii care au solicitat plățile trebuie să își păstreze animalele în fermă cel puțin până la data de 17 noiembrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.